Kõõma 5 salalikku põhjust, mil pole midagi pistmist kuiva nahaga

PM Tervis
Copy
Kõõm on tülikas mure.
Kõõm on tülikas mure. Foto: Shutterstock

Tüütud valged kõõmahelbed panevad piinlikkust tundma ning nende tekitajale tuleb jälile saada, sest põhjusi võib olla enam kui üksainus.

Reader’s Digest toob välja viis kõõma sagedast tekkepõhjust.

Naha seisund soodustab kõõma tekitava seene vohamist. Vastupidi levinud arvamusele ei soodusta kuiv nahk kõõma teket. Tegelik süüdlane on pärmseen pityrisporum orbiculare, mis toitub naharasust. See selgitab, miks on kõõmale vastuvõtlikumad just rasuse peanahaga inimesed. Mõne inimese toodetav rasu on sellele seenele eriti meelepärane elukeskkond, mistõttu ongi kõõm kerge levima.

Stress kasvab üle pea. Kõõma vohamine võib viidata, et pead aja maha võtma. Üldiselt raskendab stress mistahes naha- või muu haiguse olukorda. Stress kahjustab immuunsüsteemi ja võib seetõttu põhjustada kõõma ägenemist, eriti neis piirkondades, mis ajavad enam sügelema. Mida rohkem pead kratsid, seda enam hakkab see sügelema, tekitades surnud ringi. Stressi leevendamiseks proovi joogat, käi jalutamas, võta oma töögraafik kontrolli alla.

Juuksepesu pole piisavalt põhjalik. Leidub inimesi, kes on üldse šampooni kasutamise vastu, rõhutades, et sage pesu eemaldab juustest loomuliku rasu. Paraku mõjub liigne rasu kõõmale soodsalt, nagu ennegi mainitud, seega aitab šampoonitamine siiski kõõma ennetada. Hea on kasutada näiteks teepuuõli sisaldavat šampooni. Küll aga tuleb šampoon juustest põhjalikult välja loputada, sest ka igasugused juuksetoodete jäägid loovad pärmseenele soodsa kasvulava.

Toidulaud on kehvapoolne. Sel juhul pole naha seisukorraga mingit pistmist, kuna see, mida sööme, kajastub ka välimuses. Arvatakse, et kõõma ägenemist põhjustavad toidud, mis sisaldavad palju küllastunud rasvu ning transrasvu, sest need panevad rasunäärmed rohkem rasu tootma. Menüüsse võiks kuuluda muu hulgas monoküllastumata rasvad (avokaado, pähklid, oliivid jm). Süüa tasub ka B1-vitamiini sisaldavaid toite (kaerahelbed, riis, muna, banaan), kuna see on juuste, küünte ja naha kauni välimuse eest vastutav vitamiin.

Kasutad liialt juuksehooldustooteid. Juukselakid, -vahad, isegi teatud õlid võivad kõõma süvendada, sest nendes leiduvatest lipiididest toitub ka pärmseen. Kui võib oletada, et kõõma vohamises on süüdi juuksehooldustoodetega liialdamine, peaks nende kasutamist vähendama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles