Millisel määral kahjustab südamehaige tervist liigne erutumine?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika mägedel sõitmine oli rängemate tagajärgedega ekstreemne tegevus.
Ameerika mägedel sõitmine oli rängemate tagajärgedega ekstreemne tegevus. Foto: David Freigner / PantherMedia / David Freigner

Kas põnevust ja adrenaliinisööste janunevad südameprobleemidega inimesed teevad endale karuteene, kui ameerika mägedele sõitma lähevad või rallirajale kimama? Kas pinevus ja erutumine võivad seada elu ohtu?

Üks väheseid uuringuid, kus on uuritud põnevuseotsijatest südamehaigeid, sellele kinnitust ei saanud, vahendab Health24. Vähestel esines tõsiseid probleeme.

Vaatluse all olid põnevust otsivad entusiastid, kel oli diagnoositud hüpertroofiline kardiomüopaatia - seisund, mida iseloomustab südame seinte paksenemine ja see on südame seiskumise sage põhjus.

Uuringus osales 571 täiskasvanut, kes võtsid osa kokku rohkem kui 8000 põnevust sütitavas tegevuses, mis hõlmasid näiteks parvetamist, benji – ja langevarjuhüppeid.

Ehkki umbes kolmandikul neist esines kergeid sümptomeid, sealhulgas pearinglust, iiveldust ja südame pekslemist, esines vaid üheksal inimesel tunni jooksul pärast sündmust tõsine reaktsioon nagu minestamine või südame seiskumine. Neli nendest üheksast juhtumist toimus pärast ameerika mägedel sõitmist.

Uurijad järeldasid tulemustest, et risk ekstreemsemate adrenaliinisööstu tekitavate tegevuste puhul on väga madal ja seda isegi südamehaigusega inimeste puhul. Kogudes tagasivaatavalt infot ameerika mägedega seotud tervist kahjustavate juhtumite kohta, ei ilmnenud ka nendes erilist seost südameprobleemidega – pigem oli tegu vigastustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles