Selle tee tarbimine aitab võidelda liigsete kilodega

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheline tee laseb headel kõhubakteritel võimust võtta halbade üle.
Roheline tee laseb headel kõhubakteritel võimust võtta halbade üle. Foto: Enrico Mantegazza / PantherMedia / Enrico Mantegazza

Hiljutise uuringu kohaselt vähendab roheline tee rasvumise ja sellega seotud haiguste riski. Toime on tingitud selle positiivsest mõjust soolestiku bakteritele.

Ülekaalulisus tõstab ka diabeedi ja teiste ainevahetushaiguste riski. Mida rohkem ülekaalu, seda kõrgem on terviseprobleemide risk, vahendab Medical News Today.

Ohio ülikooli teadlased uurisid, milline on rohelise tee mõju soolebakteritele ja kuidas see võiks mõjutada rasvumist ja sellega seotud terviseprobleeme.

Journal of Nutritional Biochemistry teadusajakirjas avaldatud uuringus vaadeldi rohelise tee mõju meessoost hiirtele. Emaseid hiiri ei lisatud uuringusse seetõttu, et nad on dieediga esile kutsutava rasvumise suhtes üsna vastupanuvõimelised.

Teadlased olid toitnud pooli hiirtest kaheksa nädala vältel tüüpilise toiduga, ülejäänud olid vitsutanud rasvast sööki ja muutunud ülekaaluliseks.

Pärast neid kaheksat nädalat uurisid teadlased soolestikuga seonduvaid näitajaid, sealhulgas seal esinevaid põletikulisi protsesse ja bakteriaalset kooslust ehk mikrobioomi. Mõõdeti ka rasvkoe ulatuslikkust.

Samuti selgitati veres endotoksiinide sisaldus – neid kemikaale toodavad soolestiku bakterid, ja kui need on juba vereringesse sattunud, liiguvad kehas ringi ja võivad põhjustada põletikulisi protsesse ning insuliiniresistentsust. Seisundit, mis eelneb diabeedile.

Nagu oli loodetud, avaldas rohelise tee ekstrakt positiivset mõju. Hiired, kes sõid rasvarikast toitu segatuna rohelise tee ühenditega, võtsid kaalus juurde 20 protsenti vähem kui lihtsalt rasvarikast toitu pugivad hiired. Neil esines ka vähem insuliiniresistentsust.

Uuring andis kinnitust, et roheline tee soodustab heade soolebakterite kasvu, mis omakorda toob palju kasu ja oluliselt madalama rasvumise riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles