Lastearstid soovitavad lihtsat meetodit, millega toiduallergiaid ära hoida

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühed levinuimad allergia põhjustajad on pähklid.
Ühed levinuimad allergia põhjustajad on pähklid. Foto: Jiri Hera / PantherMedia / Jiri Hera

Toiduallergiate vältimiseks soovitatakse lastele allergiat tekitavaid toite võimalikult vara ja järjepidevalt tutvustada. 

Ameerika pediaatriaakadeemia avaldas uued lastele mõeldud juhised toiduallergiate ennetamiseks. Juhistes soovitatakse lastele allergeenilisi toite, nagu pähklid, kala ja piim, võimalikult vara tutvustada, vahendab CNN

Teaduslikud tõendid viitavad sellele, et juba neljakuustele lastele pähklite tutvustamine võib aidata kõrge riskiga lastel pähkliallergiat vältida. Riski suurendab allergia lähisugulasel.

Raporti kaasautor Scott Sicher sõnas, et sageli allergiat põhjustavaid toite, nagu muna, pähkleid või kala tuleks lapse toidulauale lisada võimalikult varakult, sarnaselt toiduainetele, mis enamasti allergiat ei põhjusta, näiteks riis, puuviljad või köögiviljad.  

Seedetraktis paikneb unikaalne imuunsüsteemi rakkude kooslus. Kui need rakud puutuvad kokku erinevates toitudes sisalduvate allergeeniliste valkudega, võtavad nad need valgud omaks. See juhtub aga vaid siis, kui neid valke tutvustatakse varases eas ja pidevalt ning kriitiline aeg on selleks just 4. ja 6. elukuu vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles