TÜ proviisoriõppe tudengid pälvivad stipendiumi põnevate uurimustööde eest

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Proviisor. Pilt on illustratiivne.
Proviisor. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Tartu Ülikooli farmaatsiainstituudi ning Apotheka farmaatsiaõppe ja -teaduse arendusfondi koostöös korraldatud tervisefoorumil tunnustatakse kaht proviisoritudengit silmapaistva uurimistöö eest 500-eurose stipendiumiga.

Stipendiumi pälvivad TÜ viienda aasta tudengid Kaspar Kaju ja Greete Jakobson. Kaju uuris TÜ Kliinikumis rinnavähki põdevatele patsientidele määratud ravi vastavust Euroopa ja USA ravijuhistele. Jakobson uuris insuliinravi edasiarendamist nanotehnoloogia abil ja asus arendama uudset ravikandursüsteemi, millel on tulevikus suur potentsiaal I tüübi diabeedi ravis.

Apotheka esindaja, proviisor Mari Krass peab oluliseks, et üliõpilasi nende pingutuste eest tunnustataks. «Stipendiumide määramisel oli meie jaoks oluline uurimistööde praktiline väärtus ja tahe tuua tervishoidu innovatsiooni,» ütles ta. Sealjuures peeti tähtsaks ka uurimisvaldkonda, sest krooniliste haigete osakaalu kasv ja keerulised haigusjuhtumid seavad teadusele järjest uusi ülesandeid.

TÜ meditsiiniteaduste valdkonna õppeprodekaani Anti Kalda sõnul on teadustöö õppetöö oluline osa ja aitab üliõpilasel kujundada tõenduspõhist maailmapilti. «On tore tõdeda, et erasektor väärtustab ja toetab teadustööd ülikoolis,» lisas ta.

Stipendiumid kuulutatakse välja täna kell 14 Tartu raekoja saalis peetaval tervisefoorumil, kus käsitletakse lähemalt diabeeti ja vähiravi. TÜ genoomika instituudi juhtivteadur Lili Milani annab ülevaate geneetika mõjust ravimite toimele ning Tartu Ülikooli Eesti geenivaramu asedirektor, genoomika vanemteadur Tõnu Esko räägib haiguste geneetikast ja haigusriskidest.

Stipendiaadid Greete Jakobson ja Kaspar Kaju tutvustavad oma teadustöid. Sõna saavad ka tudengite juhendajad Marika Saar ja Ivo Laidmäe. Foorumit juhatab proviisor, saatejuht ja laulja Indrek Ventmann.

Apotheka farmaatsiaõppe ja -teaduse arendusfond toetab TÜ farmaatsiainstituudi üliõpilaste praktilist õppe- ja teadustööd 5000 euroga aastas. Stipendiumifond jaguneb neljaks: 1000 eurot proviisoriõppe üliõpilaste ja doktorantide uurimistööde toetuseks, 1000 eurot farmaatsia erialakonverentsidel osalemiseks, 2000 eurot külalisõppejõudude kaasamiseks proviisoriõppesse ning proviisorite ja farmatseutide täiendusõppesse ning 1000 eurot teadusartikli avaldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles