Väikelapse toitmisvead tekitavad väga kiirelt selle mineraalaine puudust

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Väikelapse toitumist tuleb jälgida.
Väikelapse toitumist tuleb jälgida. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Väikelapsele tuleks liha ja muna hakata andma umbes kuue kuu vanuselt, sest vastasel juhul võib neil kiirelt tekkida rauavaegusaneemia, mis pärsib ka arengut, kirjutab perearst Piret Rospu Sinu terve laps blogis.

Raud on vajalik punaste vereliblede, õigemini nende sees paikneva hemoglobiini tootmiseks. Hemoglobiin transpordib organismis hapnikku, mis on hädavajalik üldse kogu keha toimimiseks. Ajalisena sündinud lapsed tõmbavad enne sündi ema käest endale hunniku rauda tagavaraks, mida siis esimesel elupoolaastal jupikaupa hemoglobiini tootmiseks ära kasutavad. Olenevalt sellest, mis olukord emal rauaga raseduse ajal oli, lõppevad looteeas saadud tagavarad umbes kuue kuu vanuses otsa ja beebi peab hakkama rauda saama toiduga. Kõige paremad raua allikad on tailiha ja muna.

Üheksa kuu vanuses kontrollitakse Eestis hemoglobiini kõikidel beebidel, kuna rauapuudusest tingitud aneemia (madal hemoglobiin) on selles vanuses sage probleem. Üle kümne aasta tagasi Eestis tehtud uuringus leiti 9-12 kuu vanustel beebidel aneemiat üheksal protsendil ja rauapuudust ilma aneemiata 14 protsendil lastest. Silma järgi ei ole see seis tänaseks oluliselt muutunud.

Aneemia õigeaegne ülesleidmine on vajalik, sest madal hemoglobiin pärsib lastel nii füüsilist kui vaimset arengut. Ebasoodne mõju kognitiivsele arengule (mälu, mõtlemine, tähelepanu, planeerimine, otsustamine jne) on pikaajaline ja näha ka eelkoolieas. Rauapuudus mõjutab ka immuunsüsteemi funktsioneerimist ja muudab lapsed haiguste suhtes vastuvõtlikumaks.

Aneemia kõige sagedasemaks põhjuseks teisel elupoolaastal (tervetel ajalisena sündinud lastel) on toitmisvead. Tavaliselt on sellel mündil kaks poolt. Esimene on see, et lihaga ei alustata õigel ajal (kohe 6 kuu sünnipäevast). Pärast kuue kuu sünnipäeva jätkuvalt ainult rinnapiimatoidul olevad imikud on üheksa kuu vanuses juba väga selgelt rauavaegusaneemiast ohustatud. Kellel on suur tõrge liha söömise suhtes, siis uuemad uuringud ütlevad, et võib rahuliku südamega 4-6 kuu vanuses juba muna andmisega ka alustada, mida varem allergiahirmus soovitati edasi lükata.

Teine pool on see, et beebid saavad liiga palju piima selle asemel, et järk-järgult lisatoidu osakaalu suurendada ja ühe aasta sünnipäevaks perega sama toidulauani jõuda. Piimas olev kaltsium seob toidus oleva raua kinni ja kumbki ei imendu. Seetõttu soovitatakse lihaga toidukorra kõrvale piima mitte juua, toidukorra lõppu sobib joogiks kas mahl või vesi; piimaga võiks paar tundi vahet olla.

Loe pikemalt Sinu terve laps blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles