«Meeleheitel koduperenaiste» staar julgustab pärakuvähi patsiente mitte piinlikkust tundma

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marcia Cross 2014. aastal.
Marcia Cross 2014. aastal. Foto: John Farr/Schneider-Press/SIPA / Scanpix

Näitleja Marcia Cross (57), kel diagnoositi pärakuvähk 2017. aasta novembris, tahab haigusega seotud piinlikkust ja hirme vähendada.

«Olen lugenud ohtralt vähi seljatanute lugusid ning näen sealjuures, et paljudel, eriti naistel, on häbi avaldada, millise vähivormiga nad võitlesid. Tahan leevendada pärakuvähi ümber valitsevaid stigmasid - selle osas tuntakse palju piinlikkust, kuid see peaks lõppema,» ütles näitleja ajakirjale People. Naine sai pärakuvähi kahtlusest teada ligi poolteist aastat tagasi rutiinse günekoloogikülastuse käigus. Talle tehti kaks biopsiat ning seejärel sai diagnoos ka kinnitust. Algas kuus nädalat kestev kiiritus- ja keemiaravi.

«Operatsioon ei olnud soovituslik, mis oli mulle kergenduseks, sest seal tuleb lihaseid võimalusel säilitada. Alles nüüd taipasin, kui tähtis on inimesele pärak!» avaldas Cross. Ta oli juba enne ravi lugenud, et see saab olema keeruline, seega üritas ta kogu haigust ja sellega seonduvat huumoriga võtta. Haigusnähud taandusid raviga ning praegu peavad arstid vähi naasmise tõenäosust väga madalaks. Cross on aga tänulik, et keha funktsioneerib jätkuvalt tavapäraselt. «Iga kord tualetti minnes mõtlen, et see on vaimustav ja tänan oma keha,» naeris ta.

Näitleja pani südamele, et inimesed oskaksid pärakuvähi võimalikke sümptomeid märgata. Nendeks on veritsus, valu, sügelus ning valulikud tükid päraku piirkonnas. «Kui miski ei tundu õige, tuleb oma keha kuulata ning arstiga rääkida. Seda ei saa tähelepanuta jätta. See on väga hästi ravitav vähivorm, kui sellele varakult jaole saada, nagu minuga juhtus,» rõhutas Cross.

Cross rääkis esimest korda vähidiagnoosist mullu septembris, kui lisas Instagrami pildi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles