Portugalis sündis kolm kuud ajusurmas olnud naisele poeg (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Vastsündinu.
Vastsündinu. Foto: Mitar gavric / PantherMedia / Mitar gavric

26-aastane naine sünnitas neljapäeval poisslapse, olles ajusurmas alates detsembrist. See on teine juhtum Portugalis, kus ajusurmas emale sünnib laps.

Rahvusvaheliselt tuntud sportlane Catarina Sequeira kuulutati ajusurnuks peale kodus aset leidnud tõsist astmahoogu. Laps nimega Salvador sündis 32. rasedusnädalal ja tema eest hoolitsetakse sünnitushaiglas, vahendab BBC

Kanuusõitja Sequeira kannatas astma käes juba lapsest saati. Ta sai astmahoo 19. rasedusnädalal ning pandi sundkoomasse. Naise seisund raskenes ja ta tunnistati juba mõne päevaga ajusurnuks 26. detsembril. Laps elas üsas 56 päeva hingamisaparaatide all kuni naise seisund halvenes ning arstid tõid lapse keisrilõikega ilmale.

32. nädalal ilmale tulnud enneaegsete laste ellujäämise tõenäosus on väga suur. Haigla eetikakomitee juhataja Filipe Almeida seletas, et otsus laps ellu jätta sündis koos naise perega ning samuti ei olnud Sequeira kunagi keeldunud Portugali eeldatava nõusolekuga elundidoonorluse nõusolekust. Ameida sõnul ei tähenda doonoriks olemine vaid organite loovutamist, vaid samuti enda ohverdamist, et laps saaks elada. Koos ülejäänud pereliikmetega tahtis ka lapse isa, et poeg ilmale tuleks.

Laps kaalus sündides 1,7 kilogrammi ja arstide hinnangul jääb ta haiglasse vähemalt kolmeks nädalaks. 2016. aastal sündis Lissabonis teine laps, kes elas oma surnud ema üsas 15 nädalat.    

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles