2 levinud hambavalgenduse nippi, mis teevad rohkem kahju kui kasu

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Arvatakse, et maasikad valgendavad hambaid, kuid nende happelise koostise tõttu ei maksa neid päris iga päev süüa.
Arvatakse, et maasikad valgendavad hambaid, kuid nende happelise koostise tõttu ei maksa neid päris iga päev süüa. Foto: Shutterstock

Hammaste valgendamiseks levib mitmeid imenippe, mida saab iga soovija kodus ise proovida, aga hammaste tervise peaks siiski usaldama arstide kätte ning eelistama nende kabinetis kasutatavaid meetodeid.

Hambaarst Mark Burhenne paneb südamele, et hammaste koduseks valgendamiseks ei maksa kasutada happelisi ega abrasiivseid meetodeid, näiteks hammaste hõõrumist meresoolaga, apelsinikoorega või maasikatega. Sama kehtib abrasiivse koostisega (tihtipeale valgendava) hambapasta osas, mis pole mõeldud kogu aeg kasutamiseks.

«Toitude nagu maasikate, apelsinikoore või õunasiidriäädika kasutamine võib küll luua visuaalse mulje hammaste valgemast pealispinnast, kuid suu tervisele mõjuvad need halvasti. Happelised toidud lagundavad hambaemaili, teevad hambad nõrgemaks ning lagunemisele vastuvõtlikumaks. Nendega ei maksa hambaid hõõruda, kuid see ei tähenda samas, et neid ei tohi üldse süüa,» rääkis hambaarst portaalile Reader’s Digest.

Ka teralise koostisega toidud ja tooted võivad küll hamba pinna ajutiselt puhtamaks nühkida, kuid samaaegselt tekitavad need hammastele silmale nähtamatuid mõrasid. «Abrasiivsed koostisosad, isegi kui need on looduslikud, tekitavad hammastele imepisikesi kriimustusi. Need omakorda on meeldivaks kasvulavaks bakteritele, mis tekitavad hambaauke,» lisas Burhenne.

Hammastele tekkivate plekkide ennetamiseks on hambaarsti sõnul ennekõike tähtis normaalne toitumine, piisav veejoomine, korralik suuhügieen (sealhulgas hambaniidi kasutamine) ning suu loputamine või hambapesu pärast põhitoidukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles