Sclerosis multiplex'i ravis tehti murranguline edasiminek

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Sclerosis multiplex'i sümptomiteks võivad olla jäsemete nõrkus, kätevärin, lihaste jäikus jm,
Sclerosis multiplex'i sümptomiteks võivad olla jäsemete nõrkus, kätevärin, lihaste jäikus jm, Foto: Erik Prozes / Postimees

Sclerosis multiplex'i on peetud noorte täiskasvanute haiguseks, kuid üha rohkem on seda diagnoositud ka lastel. Esimene ravim Fingolimod on saanud kliinilises uuringus kinnituse, et see vähendab ka lastel ägenemiste arvu ning uute haiguskollete lisandumist peaajju. Leidu kinnitas LTKH neuroloogiakeskuse juhataja ja Astra Kliiniku neuroloog Katrin Gross-Paju Baltikumi sclerosis multiplex'i ja autoimmuunhaiguste konverentsil. 

Erinevatel andmetel on sclerosis multiplex'i (SM) diagnoosiga lapsi ja noorukeid 3-5 protsenti SM haigete üldarvust, kirjutab Astra Kliiniku blogi.

Et SM diagnoosiga laste raviks puuduvad spetsiaalsed ravimid, on arstid laste ravimisel seni juhindunud parimast teadmisest, mis on saadud igapäevasest kogemusest ning täiskasvanute uuringutest. Probleem on aga selles, et neuroloogiliste haiguste puhul võib ravimite toime lastel erineda märkimisväärselt toimest täiskasvanutel, nentis Gross-Paju.

Ajakirjas The New England Journal of Medicine avaldatud esimene kõrgelteaduslikul tasemel, just 10-17-aastastel lastel teostatud kliinilise ravimiuuringu tulemused näitavad, et tablettravim Fingolimod on efektiivne ägenemiste vähendamisel. Samuti tõestas uuring, et ravi foonil väheneb uute SM kollete teke. Ka Euroopa Komisjon aktsepteeris Fingolimodi 2018. aasta sügisel 10-17-aastaste laste ägenemiste ja remissioonidega kulgeva SM ravimina. Varasemalt võis seda ravimit kasutada 18-aastaste ja vanematel patsientidel.

Baltikumi sclerosis multiplex'i ja autoimmuunsete haiguste konverents toimus kuuendat korda ning tänavu Tallinnas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles