Enneta südamehaigusi: lodev elustiil põhjustab liiga palju tervisehädasid

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Kepikõnd on lihtne viis end liigutada.
Kepikõnd on lihtne viis end liigutada. Foto: PantherMedia/Scanpix

Aprillis algas haigekassa eestvedamisel südamekuu ning 8. aprillil käivitus liikumisega seotud eeskujukampaania, mis on suunatud südamehaiguste ennetamisele.

Eestis on südame-veresoonkonna haigustesse suremine surmapõhjus number üks. 2017. aastal suri südamehaigustesse 8005 inimest, mis oli üle poole kõikidest surmajuhtudest. Igal aastal kulub südamehaiguste raviks ligi 100 miljonit eurot raviraha. 

Südame-veresoonkonna haigustesse haigestumine on enamasti seotud vale elustiiliga. Näiteks on üheks haigestumise põhjus vähene füüsiline aktiivsus. Tihti tuuakse vähese liikumise põhjusena esile ajapuudust, kuid tegelikkuses peitub võti inimese enda tahtejõus. Seepärast tuleb haigekassa välja kampaaniaga, kus rõhutatakse liikumise olulisust eeskujude abil, lootes seeläbi tõsta inimeste motivatsiooni oma elustiili parendamiseks.

Kampaania esmaseks sihtrühmaks on 30–65-aastased mehed, sest südamehaigused ohustavad enim just mehi. Liikuma kutsutakse aga tervet elanikkonda ja üleskutse on esitatud ka maakondade ja kohalike omavalitsuste terviseedendajatele. Kampaania eeskujudeks on kolm inimest, kes oma füüsilisele seisundile või eale vaatamata liiguvad igapäevaselt rohkem kui nii mõnedki meist.

Üheks kampaania eeskujuks on ujuja Matz Topkin, kes sündis käteta ja ühe terve jalaga. Eelmisel aastal võitis Matz paraujumise Euroopa meistrivõistlustel hõbemedali. Tippu jõudmiseks ja seal püsimiseks treenib ta kuus korda nädalas.

Teine kampaania eeskuju Rein Pärn saab tänavu 79-aastaseks. 80ndatel avastas Rein enda jaoks maratonid ja nende läbimisele järgneva naudingutunde. Tänaseks on ta läbinud 500 maratoni, kusjuures 100 neist eelmisel aastal.

Kolmas eeskuju on ajakirjanik ja Eesti pimedate liidu juhatuse liige Jakob Rosin, kes sündis pimedana, kuid hoolimata sellest elab täisväärtuslikku elu. Ta käib argipäeviti tööl, nädalavahetuseti võtab ette mitmetunniseid jalutuskäike ning ei ütle ühestki põnevast seiklusest ära.

Kampaania kodulehelt leiab eeskujusid tutvustavatele lugudele ja kampaaniamaterjalidele lisaks soovitusi, kuidas oma süda tervena hoida, et vältida südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski.

Südamekuul kutsutakse inimesi üles looduses liikudes tegelema ka liigivaatlusega. Nimelt algab täna ka loodusvaatluste kampaania «Liigu ja vaatle!». Rohkem infot loodusvaatluste kampaania kohta leiab kodulehelt.

Südamekuu on välja kasvanud südamenädalast, mis esimest korda toimus 1993. aastal. Südamekuu eesmärgiks on pöörata tähelepanu südamehaiguste ennetusele, et hoida ära haigestumisi ja välditavaid surmajuhtumeid. Sel aastal andis südamekuule avalöögi 2. aprillil toimunud mehe tervise konverents «Südamega mees», kus Eesti arstid rääkisid mehe tervise tõsisematel ja tundlikemal teemadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles