Populaarne toidulisand suurendas naistel märkimisväärselt dementsusriski

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaltsiumi toidulisand.
Kaltsiumi toidulisand. Foto: Diego Cervo / PantherMedia / Scanpix

Kaltsiumit vajame nii kasvueas, kui luud on veel arenemisjärgus kui ka vanemana, et luud püsiks jätkuvalt tugevana. Küll aga võib kaltsiumi toidulisand osa naiste aju tervise ohtu panna.

Kaltsiumi toidulisandit võidakse soovitada näiteks inimestele, kel on suurenenud risk osteoporoosi ehk luuhõrenemise tekkeks, vahendas Reader’s Digest. Rohkelt kaltsiumi ei pruugi olla aga tingimata parem. Nimelt selgus värskest uuringust, et naistel, kel on olnud insult või kelle ajusse on vere juurdevool vähenenud, võib liigne kaltsium soodustada dementsuse väljaarenemist.

Viis aastat väldanud uuringus võeti luubi alla 700 naist vanusevahemikus 70–92 eluaastat, kelle ajus polnud jälgegi dementsuse ilmingutest. Rootsi Göteborgi Ülikooli teadlased eesotsas Silke Kerniga arvasid esiteks, et kaltsiumi toidulisandit võtvatel naistel kujunes välja kaks korda tõenäolisem dementsusrisk. Kui Kern numbrid täpsemalt kokku lõi, avastas ta, et tserebrovaskulaarsete ehk ajuveresoonte haigustega (insult, aneurüsm jm) naistel oli aga kaltsiumi toidulisandit võttes suisa seitse korda kõrgem risk dementseks jääda.

Kern astus veel ühe sammu edasi ning vaatles kaltsiumitablettide mõju naistele, kel oli märke ajuveresoonte kahjustustest aju valgeaines, kuna osa insulte võib mööduda isegi diagnoosimata. Kaltsiumi tarbivatel naistel, kel oli aju valgeaine saanud kergeid kahjustusi, oli ühtlasi kolm korda kõrgem dementsusrisk kui neil naistel, kel oli sarnane ajupilt, kuid kes kaltsiumi ei võtnud.

Küll aga ei pea kaltsiumitablette kindlasti kartma need naised, kel pole ajuveresoontehaigusi olnud. Kern rõhutas, et katse tehti kaltsiumi toidulisandiga, kuid see ei tähenda, et toidus looduslikult sisalduv kaltsium võiks otseselt põhjustada dementsussündroomi. Verevooluhäirete ning insuldi esinemise puhul tasuks aga tähelepanelik olla.

Uuring avaldati meditsiiniajakirjas American Academy of Neurology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles