Liiga madal «halva» kolesterooli tase võib tervise ohtu seada

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muna kardetakse sageli süüa selle suure kolesteroolisisalduse tõttu, kuid uuemad uuringud on näidanud, et toidust saadav kolesterool ei mõjuta väga oluliselt vere kolesteroolitaset.
Muna kardetakse sageli süüa selle suure kolesteroolisisalduse tõttu, kuid uuemad uuringud on näidanud, et toidust saadav kolesterool ei mõjuta väga oluliselt vere kolesteroolitaset. Foto: kia cheng boon / PantherMedia / kia cheng boon

Teadlased leidsid, et väga madal LDL kolesterooli tase võib insuldiriski suurendada. 

Uues uuringus leiti, et väga madal LDL ehk «halvaks» nimetatud kolesterooli ning äärmiselt madal triglütseriidide tase seostub suurema riskiga saada hemorraagiline insult, vahendab The New York Times. Seda tüüpi insulti põhjustab ajuveresoone lõhkemine.

Ajakirjas Neurology avaldatud uuringus analüüsiti 27 937 naise HDL ja LDL kolesterooli ja triglütseriidide taset. Keskmiselt 19 aastat hiljem oli uuringugrupis olnud 137 hemorraagilist insulti. Nad leidsid, et kui naistel oli LDL kolesterooli tase veres madalam kui 70 mg/dl, oli neid kaks korda suurem risk ajuveresoone lõhkemiseks, võrreldes tasemega mis jäi vahemikku 100-129 mg/dl. Üle 100-st näitajat loeti normaalseks.

Naistel, kelle triglütseriidide tase oli 75 oli kaks korda suurem risk insult saada kui neil, kelle tase oli üle 156. Üldiselt loetakse üle 150-st näitajat tervislikuks. Insuldi ja HDL kolesterooli ja üldkolesterooli vahel seost ei leitud.

Miks üks kolesterool «halb» on? 

Kolesterool jaguneb kaheks: nn hea kolesterool ehk HDL-kolesterool ja nn halb kolesterool ehk LDL-kolesterool.

Liigne LDL-kolesterooli sisaldus veres põhjustab kolesterooli kleepumise veresoonte seintele. Seetõttu on ta peamine ateroskleroosi ehk veresoonte lupjumise põhjus ning selle kõrget taset veres peetakse südame- ja veresoonkonnahaiguste oluliseks riskifaktoriks.

Allikas: Tervise Arengu Instituut.

Loe, mida on veel madala kolesteroolitaseme kahjulikkuse kohta leitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles