Südame löögisagedus võib ennustada eluiga ja haigusriski

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgenenud südame löögisagedus võib olla märk haigusriskist.
Kõrgenenud südame löögisagedus võib olla märk haigusriskist. Foto: luca de polo / PantherMedia / luca de polo

Eakate Rootsi meestega tehtud uuring näitas, et kõrge südame löögisagedus puhkeolekus kahekordistas varase surma riski.

Uuringus leiti, et kui meeste südame löögisagedus puhkeolekus oli 75 lööki minutis, oli neil kaks korda suurem risk enneaegseks surmaks, kui sagedusega alla 55 lööki minutis, vahendab Webmd

Tulemused üllatasid teadlasi, sest normaalne löögisageduse vahemik on 50–100 lööki minutis. Kusjuures leiti uuringus, et iga lisanduv löök minutis suurendas inimese üldist varase surma riski kolm protsenti ning südamehaiguste riski kaks protsenti.

Uuringu jaoks jälgisid Göteborgi ülikooli Sahlgrenska akadeemia teadlased 800 meest, kes olid sündinud 1943. aastal ja elasid Rootsis. 1993. aastal täitsid mehed küsimustiku elustiili ja tervise kohta ning läbisid põhjaliku arstliku kontrolli. Südame rütmi puhkeolekus mõõdeti uuesti 2003. ja 2014. aastal. 21-aastase uuringuperioodi jooksul suri umbes 15 protsenti osalejatest enne 71-aastaseks saamist. Umbes 30 protsendil meestest tekkis südamehaigus.

1993. aastal mõõdetud südame löögisagedus puhkeolekus, mis oli üle 75 löögi minutis, seostus kaks korda suurema riskiga järgnevatel aastatel surra, võrreldes sagedusega 55 lööki minutis või vähem. Samal ajal seostus stabiilne südame löögisagedus 50. ja 60. eluaastate vahel 44 protsenti väiksema südamehaiguste riskiga 60–70-eluaastastel.

Teadlased märkisid, et tegu oli vaatlusuuringuga, mistõttu ei saa nad täpset põhjust nendele seostele anda. Südame löögitaseme tõusmine on kahtlemata ohumärk, mis võiks panna pöörama tähelepanu ka teistele tuntumatele riskifaktoritele, nagu diabeet, kõrge vererõhk, suitsetamine ja perekonnas esinenud südameprobleemid. Kõrgenenud südame löögisagedust saab aga parandada aeroobse treeninguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles