5 kohta kehal, mida parfüümi pihustamine kahjustab

PM Tervis
Copy
Parfüüm.
Parfüüm. Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Parfüümi kasutamise puhul kehtib kuldreegel, et vähem on rohkem. Sellest peaksid lähtuma ka oma naha seisukorra ja üldise tervise huvides.

Reader’s Digest toob välja need kehaosad, kuhu ei maksa parfüümi peale lasta.

Silmade ümbrus. Tundub küll loogiline, et silmade ümbrusest peaks mistahes keemia eemal hoidma, ent seda tasub siiski mainida. Alkoholil põhinevad parfüümid sisaldavad etüülalkohole – mõned isegi kuni 95 protsendi ulatuses -, mis põhjustab ärritust ja põletavat tunnet kokkupuutel tundlike kehaosadega nagu silmad.

Juuksed. Juustele jäävad mistahes tugevad lõhnad hästi külge, seega tundub justkui hea idee sinna meeldivat aroomi pihustada. Siin tuleb jällegi esile tõsta parfüümi alkoholisisaldust, mis võib juukseid kuivatada, eriti siis, kui pihustad lõhna otse juuste ning juukseotstele.

Labakäed. Kuigi randmele armastatakse tihti lõhna pihustada, siis käeseljad tasub pigem sellest puhtad hoida. Ka sellele piirkonnale mõjub parfüüm kuivatavalt, võib põhjustada naha pragunemist ja halvemal juhul isegi veritsust. Lisaks, kui satud parfüümiste kätega kogemata silmi või suud hõõruma, ärritab see neidki.

Kaenlaalused. See on jällegi koht kehal, kus parfüüm suure tõenäosusega põhjustab nahaärritust. Nimelt võib parfüümi ja kaenlaaluste higinäärmete kokkupuude tipneda sügeluse ja põletava tundega.

Suguelundid. Ka sinna pritsitud parfüüm kuivatab nahka, naiste puhul võib vagiina ümbrust ärritada ja põhjustada põletikkugi.

Parim on meeldivat lõhna pihustada liikuvatesse, soojadesse ja vähem tundlikesse kehapiirkondadesse nagu randmed, kael ja suvel miks mitte ka põlvetagused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles