USA ravimiamet kiitis heaks uudse kaalulangetusravimi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Ravimit soovitatakse kombineerida koos tervislike eluviiisidega.
Ravimit soovitatakse kombineerida koos tervislike eluviiisidega. Foto: Peter Jobst / PantherMedia / Peter Jobst

Usa ravimiamet kiitis heaks kaalulangetusravimi, mis paneb täiskõhutunnet tundma ühe kapsli neelamisel. 

Viimased andmed näitavad, et umbes kaks kolmandikku ameeriklastest on ülekaalulised või rasvunud ning riik üritab õgimist peatada uute lahendustega. USA toidu- ja ravimiamet kinnitas heaks neelatava geelkapsli, mis paneb inimese täiskõhutunnet tundma, vahendab CBC New York

Kapslit nimega Plenty lubab ravimiamet välja kirjutada kõigile kehamassiindeksiga 25–40. Seega tähendab, et inimesel võib olla vaid viis kilo ülekaalu, et ravimit saada. Siiski rõhutas amet, et abivahendit tuleks kasutada koos treeningu ja tervisliku toitumisega. 

Kapslina neelatav aine muutub maos vett sisse imades oma mõõtmetest 100 korda suuremaks geeljaks massiks. Geeli ainulaadne molekulaarne struktuur seob end ka toiduga ja aeglustab selle imendumist. Geeli ja toidu segu võtab enda alla umbes neljandiku maost. Kuna geel ise ainevahetusse ei satu, siis ei ole sel platseebost rohkem kõrvalmõjusid, kuid on kaks korda suurem mõju kaalu langetamisele. Lõpuks jõuab geel jämesoolde, kus see uuesti kokkutõmbub. 

Ravim teeb kõhu kiiremini täis, kuid aeglustab kalorite imendumist. Sel moel vähendab ravim ka isu. Kliinilistes katsetes kaotasid vabatahtlikud keskmiselt 6,5 protsenti oma kehakaalust ning paljud kaotasid kümnendiku kilogrammidest. Kuigi ravim kinnitati ameti poolt heaks, ei ole see enne aasta lõppu saadaval.  

Vaata videost, kuidas ravim töötab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles