Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Taimse toidu eelistamine võib säästa haiglaravist

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kõige rohkem taimset toitu tarbinud inimesed vähendasid oma haigusriski märgatavalt.
Kõige rohkem taimset toitu tarbinud inimesed vähendasid oma haigusriski märgatavalt. Foto: jongjai jongkasemsuk / PantherMedia / jongjai jongkasemsuk

Taimse toidu söömine vähendas inimeste vajadust südamehaiguste raviks 40 protsenti, leidis uus uuring.

Teadlaste sõnul alandas hulgaliselt puuvilju, juurvilju, ubasid ja kala sisaldav dieet südamepuudulikkusega haiglasse sattumise ohtu 41 protsenti, vahendab Daily Mail

Praetud toidu ja töödeldud liha söömine tõstis riski aga 72 protsenti. USAs Minnesotas asuva Mayo kliiniku uurimus leidis, et toitumisega saab ennetada südamepuudulikkust, mida on raske ravida ja mis nõuab kulukat ravi. Südamepuudulikkus tekib siis kui süda ei ole võimeline piisavalt verd ja hapnikku kehasse pumpama.

Hinnanguliselt pooled inimestest, kellel tekib südamepuudulikkus, surevad viie aasta jooksul. Senine ennetus näeb ette suitsetamisest loobumist, vererõhu alandamist ja tervislikku toitumist. Uuringus vaadeldi enam kui 16 600 inimese andmeid REGARDS uuringust, mis uuris geograafilisi ja etnilisi põhjuseid, miks mõned rahvad haigestuvad tihedamini insultidesse kui teised. Üle 45-aastastele osalejatele anti küsimustikus, kus uuriti, kui palju nad tarbisid rohkem kui 100 erinevat toitu. Leiti, et osalejad, kelle toitumine põhines kõige enam taimsel toidul, oli 41 protsenti madalam risk südamepuudulikkusega haiglasse sattuda kui neil, kelle toidulauale kõige vähem taimset toitu sattus.

Tagasi üles