Maailma esimene malaariavaktsiin päästab ligi pooled süsti saajatest

PM Tervis
Copy
Maailma esimene malaariavaktsiin, mida on välja töötatud aastakümneid, hoiab ära neli haigusjuhtu kümnest nakatumisest.
Maailma esimene malaariavaktsiin, mida on välja töötatud aastakümneid, hoiab ära neli haigusjuhtu kümnest nakatumisest. Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images

Ligikaudu 360 000 last saavad kolmes Aafrika riigi aasta jooksul ajaloo esimese malaariavaktsiini, teatas eile Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).

Malawi on juba alustanud alla kahe-aastaste laste vaktsineerimist ning Keenia ja Ghana hakkavad vaktsiini kasutama lähinädalatel, vahendab CNN. Riikide tervishoiuministeeriumid otsustavad, kus vaktsiini kasutatakse.

Vaktsiin pakub haiguse eest osalist kaitset. Kliinilised uuringud näitasid, et vaktsiin takistas umbes nelja malaariajuhtumi teket kümnest. Vaktsiini süstitakse nelja doosina: kolm süsti viienda ja üheksanda elukuu vahel ning viimane doos teise sünnipäeva aegu.

Malaariavaktsiin võib seega päästa kümnete tuhandete laste elud. Aastas sureb Aafrikas malaaria tõttu rohkem kui 250 000 last. Alla viie-aastased lapsed on komplikatsioonide tõttu kõige suuremas ohus.

Haigus lõpetab igal aastal kokku umbes 435 000 inimese elu.

Aleksi Pance, Wellcome Trust Sanger Instituudi vanemteadur tõdes, et vaktsiin ei ole just muljetavaldavalt efektiivne. «Kuid on väga oluline meeles pidada, et 40 protsendine kaitse maailma kõige endeemilisemas osas, Aafrikas, on parem kui üldse mitte kaitset omada. Lõppkokkuvõttes on see ainus vaktsiin, mis meil praegu on, millel on mõningane tõhusus, ja selle välja arendamiseks on kulunud aastakümneid, nii et see on iseenesest hea uudis,» ütles Pance.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles