Miks naised ja mehed pärast seksi nutavad?

PM Tervis
Copy
Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Seksiga kaasnevat nutmist tuntakse ka koitusjärgse düsfooriana, mille ilminguteks on nutusus, kurbus ja ärrituvus, ning seda pärast mõlema osapoole nõusolekul toimunud ühtimist. Isegi pärast ülimalt rahuldavat elamust.

Kui sina või partner on kunagi pärast seksi nutnud, pole põhjust pidada end erandlikuks. See on normaalne ja pisarate taga võivad olla järgnevad põhjused, vahendab Healthline.

Need võivad olla nii rõõmu – kui kergenduspisarad, aga samuti tingitud melanhooliast. Nutmine seksi ajal või pärast seda võib olla ka puhtalt füsioloogiline reaktsioon.

See või juhtuda kõikidega, olenemata soost ja seksuaalselst orientatsioonist.

2018. aastal läbi viidud uuringus selgus, et 41 protsenti meestest oli seda omal nahal kogenud ja neli protsenti nendest tihkusid pärast seksi nutta alatasa.

Põhjused, miks seks naised ja mehed nutma paneb, võivad olla järgnevad.

Õnn

Paljud emotsioonid võivad tekitada nuttu ja kõik nendest pole teps mitte halvad.

Enamik on ilmselt kogenud või näinud «rõõmupisaraid», näiteks pulmas või lapse sünni järel. Sama võib juhtuda ka seksi ajal või pärast seda. Ehk oled või on su partner kõrvuni armunud või ületas kogemus kõik ootused? Kui inimene pole kaua seksinud, võivad emotsioonid olla eriti tugevamad.

Fantaasia paiskab emotsioonid segi

Kas seksi ajal anti voli fantaasiatele või eelnes sellele rollimäng, mis tõukas emotsioonide karussellile? Kiire emotsioonide vaheldumine võib vajada pingelangust.

Keha vastus ülekoormusele

Kui tegu oli elu ühe suurima orgasmiga või saabus neid mitu tükki järjest, võib keha olla ootamatust seksuaalsest kõrgepingest relvituks tehtud ja pole ime, et sellega kaasneb keha rahustav nutt.

Bioloogiline reaktsioon

Mõnede hinnangute kohaselt kogeb seksile järgnevaid nutuepisoode 32–46 protsenti naistest. See võib olla tingitud seksi ajal toimuvatest intensiivsetest muutustest, mis võivad esile kutsuda tormakaid emotsioone.

Nutt võib olla mehhanism pingete ja intensiivse füüsilise erutuse vähendamiseks. Mõnikord on see puhtalt füüsiline.

Valu

On palju põhjuseid, miks seks võib valu tekitada. Seksiga seotud füüsilist valu saab ravida, nii et tuleks kohtuda arstiga.

Kui seksimängud hõlmavad valu, mis ühele partnerile meeltmööda pole, tuleb kaaslasega rääkida ja leida viis ebamugavustunde vähendamiseks.

Häbi või süütunne

Erinevad põhjused võivad panna oma seksuaalkäitumise pärast häbi või süüd tundma, mis omakorda võib ajada nutma. Samuti võivad need tundmused olla magamistuppa kaasa tulevad jääknähud muudest suhtes olevatest probleemidest.

Depressioon

Kui leiad end sageli nutmas, võib see olla depressiooni või muu vaimse tervise probleemi märk, mis tuleb käsile võtta.

Muud depressiooni tunnused võivad olla:

  • kurbus
  • pettumus, ärrituvus või viha
  • ärevus
  • unehäired, rahutus või väsimus
  • keskendumis- või mäluhäired
  • söögiisu muutused
  • seletamatud valud
  • huvi kaotamine tavapärase tegevuse, sealhulgas seksi vastu

Seks paneb naised nutma sagedamini lapse ilmale toomisele järgnevatel kuudel ning põhjuseks võibki olla sünnitusjärgne depressioon. Viimane võib olla tingitud hormoonide taseme kiirest kõikumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles