Pikaaegne antibiootikumide kasutamine võib naiste südamele saatuslikuks saada

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Ohtu seadis naiste südame just pikaajaliste infektsioonide, näiteks puukboreelioosi ravimine antibiootikumidega.
Ohtu seadis naiste südame just pikaajaliste infektsioonide, näiteks puukboreelioosi ravimine antibiootikumidega. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Antibiootikumid võivad bakteriaalsete infektsioonide ravis olla elupäästvad, kuid pikaajalisel tarvitamisel suurendada teatud haiguste riski. 

Ajakirjas European Heart Journal avaldatud uuring leidis, et naised, kes võtsid pikema ajaperioodi vältel antibiootikume, olid kõrgema südameinfarkti või insuldi riski all, vahendab Mind Body Green

Uurijad analüüsisid keskmiselt 36 000 naise antibiootikumide kasutust. 20-aastased ja vanemad naised andsid teada, kas nad olid antibiootikume võtnud ning kas ravikuur oli kestnud vähem kui 15 päeva, 15 päeva kuni kaks kuud või rohkem kui kaks kuud. Vaadeldi naiste terviseandmeid kaheksa aasta jooksul ning leiti, et 60-aastastel ja vanematel osalejatel, kes võtsid antibiootikume kaks kuud või rohkem, tekkis 32 protsenti tõenäolisemalt südamehaigus kui neil, kes antibiootikume ei võtnud. 40–59-aastastel naistel, kes võtsid sama pikalt antibiootikume, suurenes südame- ja veresoonkonnahaiguste risk 28 protsenti.

Kuigi nende tulemuste kinnitamiseks on vaja edasisi uuringuid, spekuleerivad uurijad, et antibiootikumid mõjutavad mikrobioomi ja vähendavad häid soolestikubaktereid. See teeb inimese vastuvõtlikumaks bakteritele ja viirustele, mis võivad haigusi tekitada. Varasemad uuringud on näidanud seost soolestiku mikroobse keskkonna muutumise ja põletiku ning veresoonte ahenemise, insuldi ja südamehaiguste vahel. Uuringu valguses soovitavad autorid võtta antibiootikume ainult siis kui see on tõepoolest vajalik.

Kui pead siiski antibiootikume võtma, on samal ajal hea oma soolestiku tervist toetada ja aidata seeläbi kehal infektsiooniga võidelda. Lisaks palju toitaineid sisaldavale söögile, võib võtta probiootikume. Siiski tuleb kahe preparaadi vahele jätta vähemalt mõned tunnid, et probiootikum oleks efektiivne. Antibiootikumid võivad samuti negatiivselt mõjutada rakkude mitokondreid, mis on olulised energiataseme ja üldise tervise hoidmiseks. Seetõttu soovitatakse antibiootikumide kuuri ajal võtta lisaks B-grupi vitamiine, magneesiumit ja tsinki. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles