Viirushaigused hakkavad ründama

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Epp Evard ütleb, et haigestumine ülemiste hingamisteede viirushaigustesse on sagenenud juba septembri lõpust.
Perearst Epp Evard ütleb, et haigestumine ülemiste hingamisteede viirushaigustesse on sagenenud juba septembri lõpust. Foto: Andres Haabu

Üha talvisemaks muutuv ilm toob paljudele kaasa ka tervisehädad, tohtrite sõnul on just praegu õige aeg ennast gripi vastu vaktsineerida.


Terviseameti gripikeskuse peaspetsialisti Olga Sadikova sõnul pole seni grippi Eestis veel diagnoositud ja ka kogu Euroopas on grippi haigestumine madal.

«Tõenäoliselt saabub gripp meile koos uue aastaga ehk siis jaanuaris,» sõnas ta. «See aga tähendab, et just praegu on õige aeg ennast selle vastu vaktsineerida, sest immuunsus saabub kahe nädala pärast.»

Uuritud 50 haigestunust oli eelmisel nädalal paragripi viirus kuuel, adenoviirus kahel ja RSV-viirus ühel inimesel. Sadikova sõnul on olukord ka selles osas esialgu rahulik. Samas pöördus erinevate kaebustega arsti poole 14 protsenti rohkem inimesi kui nädal varem.

Sadikova sõnul on loomulik, et ilma külmenemine toob haigusnähte juurde, sest inimesed ei oska kohe ennast temperatuurile ja õhuniiskusele, aga ka teeoludele vastavalt riidesse panna.

Viimastel nädalatel on haigestumine sagenenud vanemaealiste hulgas, mistõttu terviseamet on palunud perearstidel pöörata erilist tähelepanu üle 65-aastastele ja võtta eeskätt nendelt proove gripiviiruse selgitamiseks.

Sadikova sõnutsi saab seda põhjendada eakate madalama immuunsusega, aga ka tõigaga, et nad pöörduvad kergemini arsti poole. Esialgu pole neil gripiviirust siiski avastatud.

Tallinna munitsipaalperearstikeskuse perearst Epp Evard ütles oma keskuse andmetele tuginedes, et haigestumine ülemiste hingamisteede viirushaigustesse on sagenenud juba septembri lõpust. «Põhilised probleemid, millega meie tohtrite poole pöördutakse, on nohu, köha, kurguvalu ja palavik,» lausus ta.

Gripidiagnoosi ei ole munitsipaalperearstikeskuse patsientidele veel pandud, küll aga pöördub nii-öelda erakorraliselt keskusse keskmiselt 15–20 haiget päevas.

«Lastel on sagenenud bronhiiti ning põskkoopa- ja kopsupõletikku haigestumine, vanemad patsiendid kannatavad sageli ägeda ja ravile allumatu köha käes,» rääkis perearst.

Grippi haigestumise ennetamiseks soovitab ka Evard ennast vaktsineerida. Seda saab teha kõigis perearstikeskustes ja hind on umbes kümme eurot.

Nõuanded
•    Haigena olge kodus, et paranemine oleks kiirem ja te ei nakataks teisi.
•    Võtke esimesel võimalusel ühendust oma perearstikeskuse või pereõega, kellelt saate soovitused ravi osas.
•    Kui palavik on üle 38 kraadi, kasutage palavikku alandavat ravimit, näiteks Paracetamoli või Ibuprofeni. Kui palavik on väiksem, pole vaja ravimeid võtta.
•    Jooge palju, eriti palaviku korral.
•    Kui teil on ka köha ja nohu, on tõenäoliselt tegemist viirusinfektsiooniga ning esialgu kasutage apteegist saada olevaid käsimüügiravimeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles