Tallinn otsib perearste lahkunute asemele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna munitsipaalperearstikeskuses on praegu 2 arsti. Pildil perearst Epp Evard vastuvõtul.
Tallinna munitsipaalperearstikeskuses on praegu 2 arsti. Pildil perearst Epp Evard vastuvõtul. Foto: Andres Haabu

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuamet kuulutas välja avaliku konkursi kuuele olemasolevale nimistule perearsti leidmiseks, mis aga ei tähenda, et need tuhanded patsiendid praegu esmase arstiabita oleks - neid teenindavad asendusarstid.


Nimistute teeninduspiirkonnad, kuhu konkursiga perearste otsitakse, asuvad Mustamäe ja Nõmme linnaosas – kummaski üks nimistu ja Põhja-Tallinna linnaosas, kus on ootel neli nimistut.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti peaspetsialisti Küllike Kasuri sõnul muretsemiseks põhjust pole, sest kandidaadid vabanenud perearstikohtadele on olemas asendusarstidena, kes praegugi seal sama tööd teevad. Nad tuleb lihtsalt nagu kord ja kohus tööle vormistada – juhul, kui nad muidugi konkursi võidavad. Tegelikult on Tallinnas oma nimistu ootel isegi rohkem tohtreid kui on kohti. Probleeme tekib kohati vaid Tallinna lähivaldadega, sest pealinnast ei taha keegi naljalt ära minna.

Kõnealused nimistud on vabanenud järgmistel põhjustel: kolm perearsti lahkus Soome ja üks Rootsi tööle, üks jäi pensionile ja üks on surnud. Praegu töötavad nende asemel asendusarstid, kes kõik perearsti kutsega.

Kasuri sõnul on Tallinnas aeg-ajalt probleeme lapsepuhkusele minevatele noortele tohtritele asendajate leidmisega. Muret teeb ka osa perearstide vanus, mistõttu võib kümne aasta pärast palju kohti vabaks jääda. Tallinna 261 perearstist on neli juba üle 70 ja 45 üle 60 aasta vanad.

On perearste, kes käivad välismaal tööl kahe nädala kaupa ja leiavad ise selleks ajaks endale asendaja. Suurtes perearstikeskustes asendamine muret ei tee, kuid üksikpraksistes juhtub sageli, et perearst saab puhata vaid nädal korraga ja see mõjub pikapeale tervisele.

Uusi nimistuid Tallinnas kavas avada ei ole, sest olemasolevad katavad vajaduse. Mõningane patsientide liikumine ühe arsti juurest teise juurde on loomulik – näiteks elukoha vahetuse puhul, kuid palju on ka neid, kes iga aasta perearsti vahetada soovivad, rääkis Kasuri. Kuna tohtrid jagavad omavahel infot, siis on sellised patsiendid teada.

Kuna 53 nimistut on veel 1300-1500 patsiendiga, siis on teatud liikumine võimalik. Kuid Tallinnas on ka 54 tublit perearsti, kelle teenindatavate inimeste hulk ulatub üle 2000 ja nad saavad hakkama. Ehkki haigekassa kehtestatud piir on 2000, siis pereliikmeid on lubatud juurde võtta. Üle 2300 inimesega nimistut peab teenindama aga juba kaks arsti.

Üks perearstikeskus, mis nüüd endale konkursiga uue tohtri ametisse peaks saama, on Nõmmel asuv Meditiim. Selle üks omanikke, perearst Eero Merilind ütles, et hea kolleeg lahkus Rootsi tööle mitme aasta eest ja otsustas nüüd
Eesti nimistust loobuda. Seni töötas tema nimistuga noor resident, kes nüüd on juba täieõiguslik perearst ja kandideerib vabanenud kohale.

Samast perearstikeskusest on Rootsi tööle läinud juba kaks perearsti, viimati lahkus noor arst sinna selle aasta septembris. Merilinnu sõnul on Rootsis Karlstadis tekkinud omaette Eesti arstide kogukond. « See jutt, et seal väärtustatakse arsti ameti rohkem kui siin, peab paika,» lausus Merilind.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles