Võigas sissetungija: poiss kuulis kõrvas põrinat, järgnes kentsakas tunne (1)

PM Tervis
Copy
Tavaliselt puugid teed kõrva ei leia.
Tavaliselt puugid teed kõrva ei leia. Foto: Helma Spona / PantherMedia / Helma Spona

Üheksa-aastane Connecticuti poiss tundis paremas kõrvas kummalist tundmust, ütles ta oma arstile Yale New Haveni lastehaiglas. Kolm päeva varem oli ta kuulnud kõrvas põrinat. Poiss ei tundnud aga valu ja tema kuulmisega oli kõik korras, kirjutab CNN.

New England Journal of Medicine`is avaldatud juhtumiuuringus vahendatakse, et poiss ei olnud teinud midagi ebatavalisemat kui mänginud kooliõues.

Doktor Erik Waldman, uuringu kaasautor vaatas lapse kõrvaõõnde ja märkas midagi ootamatut – seal pesitses puuk, kinni hakanud trummikilest, ja ümbritsev kude oli muutunud põletikuliseks.

Waldman üritas puuki eemaldada, kuid too ei liikunud paigast. Sissetungija jõuga välja tõmbamine oleks põhjustanud valu ja ilmselt ka kahjustunud trummikile. Puugi kõrva jätmine oleks samuti põhjustanud aegamööda probleeme – poiss poleks olnud lõpuks võimeline korralikult kuulma.

Poiss viidi operatsioonituppa, pandi magama ja puuk eemaldati peenete instrumentidega. Lapse ravi jätkus antibiootiliste kõrvatilkadega. Eemaldatud puuki uuriti laboratooriumis, veendumaks, et see ei kanna haigusi.

Puugi kõrva tungimine ja trummikile külge kinnitumine on väga ebatavaline. Mõnevõrra sagedasem on sellised juhused Aafrikas väiksemate puukide puhul.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles