Kaela ragistamine viis noore mehe tõsise seisundiga haiglasse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Insuldi saanud mees raksutas valutavat kaela.
Insuldi saanud mees raksutas valutavat kaela. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Mees põdes kaela ragistamise tõttu rasket insulti, mis halvas kogu vasaku kehapoole. 

28-aastasel Oklahomast pärit Josh Haderil tuli tõsine insult kaela raksutamisest. Mees tundis valu kaelas ning proovis seda «välja» venitada, tehes kogemata kaelaga raksu. Järgmisel hetkel tundis Hader juba, kuidas ta vasak kehapool tuimaks muutus, vahendab CNN

Mees läks kööki jääkoti järele, kuid ei suutnud isegi sirgelt kõndida ning tema kõnnak kiskus enda sõnul 45 kraadi vasakule. Meest ravinud arst Vance McCollom sõnas, et kuigi insult oli elumuutev, oleks asjad võinud ka halvemini minna. Kui mees kaelaga raksu tegi, rebestas ta kaelaluusse suunduvaid artereid, mis on omakorda ühenduses kolju ja ajuga.

Mees jõudis kiirabisse tuimuse, nõrkuse, topeltnägemise ja tuima vasaku kehapoolega. Arterite uuring näitas, et rebenenud arter põhjustaski insuldi. Arsti sõnul ei suutnud mees kõndida, vaid kukkus pidevalt pikali.

Kõik see juhtus 14. märtsil. Nüüd peale taastusravi on Hader võimeline iseseisvalt elama ja saab ilma toeta kõndida. Siiski kurdab mees kergesti tekkiva väsimuse ning kehva tasakaalu üle. Haderi vasak kehapool kiheleb pisut ja tundub raskem kui varem. Samuti ei ole tal selle üle nii palju kontrolli kui varem ning vasaku kehapoolega ei tunne mees valu, külma ega kuuma. Üks hullemaid insuldi insuldi kõrvalmõjusid oli veidral kombel luksumine. Haderi sõnul luksus ta kaks nädalat järjest ning luksumine muutus lõpuks nii hulluks, et mees ei saanud paari sekundi jooksul hingata.

Arsti McCollomi jaoks ei olnud see esimene kord sellist insulti näha. Tema sõnul on inimesed ka hullemate juhtudega, näiteks kiropraktiku vastuvõtult, haiglasse sattunud. Tema sõnul tasub kaela vaid küljele raksutada, kuid kindlasti mitte väänata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles