Saladus lahendatud: mis juhtus Leonardo da Vinci parema käega

PM Tervis
Copy
Leonardo minestas ja vigastas käenärvi.
Leonardo minestas ja vigastas käenärvi. Foto: akg-images / akg-images

16. sajandist pärinev portree Leonardo da Vinci`st viitab sellele, et vanemas eas oli tal traumaatiline parema käe närvikahjustus, mis mõjutas ka tema võimekust maalikunstnikuna ja miks «Mona Lisa» jäi lõpetamata.

Avastus: Leonardo da Vinci maadles elu lõpus tõsiste terviseprobleemidega

CNN vahendab, et kirurg David Lazzeri ja neuroloog Carlo Rossi analüüsisid Giovanni Ambrogio Figino portreed kunstnikust, samuti Leonardo loomingut vanemas eas ja ta elulugu.

Portreel on näha Leonardo riidesse mähitud kätt, justkui oleks kangast kasutatud selle toestamiseks. Ta käsi on jäik.

Paljud uurijad on järeldanud, et selle taga oli parema kehapoole nõrkus, põhjustatud insuldist. Viimaste analüüside põhjal ei ole aga Leonardo käsi insuldile iseloomulikult järgnevas lihaskangestuses - ta ranne ja pöial on nimelt painutatud.

Pärast söeportree analüüsimist usuvad uurijad, et minestamise episood tõi kaasa parema käe trauma ja närvikahjustuse, põhjustades küünarvarre halvatuse. Küünarluu närv jookseb õlast väiksesse sõrme ja tagab enamiku kätelihaste liigutustest. See seletab joonistusel «küünis-käe» ilme.

Varasemad teoste analüüsid on näidanud, et ta joonistas vasaku käega, ent ei maalinud sellega kunagi. Parema käe kahjustumine takistas teda pintslite ja kunstitarvete hoidmisel.  

«See seletab, miks ta jättis viimasel viiel eluaastal paljud maalid lõpetamata, sealhulgas «Mona Lisa», ehkki jätkas tööd õpetajana ning joonistas edasi,» juurdleb Lazzeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles