Selline kogus punast liha päevas lühendab eluiga (1)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Peekon.
Peekon. Foto: Elena Elisseeva/Panthermedia/Scanpix

Liha on vajalik toiduaine, ent suurem osa meist kipub selle kogustega kergesti liialdama ning see võib ka inimese tervisele saatuslikuks saada.

Lihafännide õnnetuseks näitab värske uuring, et igapäevaselt söödud suur kogus punast või töödeldud liha võib inimese eluiga lühendada, vahendab Reader’s Digest. Soomlaste uuringus nimelt selgus, et meestel, kes sõid tihti punast või liigselt töödeldud liha (peekon, vorstid, singid jm) või tarbisid rohkem loomseid kui taimseid valguallikaid, oli märksa kõrgem tõenäosus surra kroonilise haiguse tõttu.

Vaadeldi käimasoleva Kuopio isheemilise südamehaiguse riskifaktorite uuringu andmeid, mis kaardistab Ida-Soome keskealiste meeste südamehaiguste riskifaktoreid. Vaatluse all on olnud 2641 soomlast, kes uuringu alguseperioodil (1984-1989) olid vanusevahemikus 42-60 eluaastat. Tegu on inimrühmaga, kelle seas on südamehaiguste esinemissagedus Euroopas üks kõrgemaid.

Teadlased tegid meestele järelvaatluse 20 aasta pärast, mil 1225 meest uuritavatest olid surnud. Arvutati välja, et meestel, kes sõid igapäevaselt vähemalt 200 grammi punast või ohtralt töödeldud liha, oli 23 protsenti kõrgem enneaegse surma tõenäosus võrreldes nendega, kes nii palju liha ei söönud. Seejuures mitte iga loomne valguallikas ei mõjunud meestele halvasti. Kauem elasid mehed, kes eelistasid taimseid valguallikaid või said valku pigem munast, kalast ja piimatoodetest kui lihast.

Kuigi antud uuring loob seose ainult lihatarbimise ja varasema surma vahel, on punase liha liigsöömise ohte ka varem luubi alla võetud. Järelduseni, et taimsed valguallikad ning punase ja töödeldud liha koguste vähendamine mõjuvad positiivselt taljejoonele ja südamele, on tulnud paljud teadlased.

Uuring avaldati ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles