Millest tekib köha, mis ei taha üle minna?

PM Tervis
Copy
Köha. Foto on illustratiivne.
Köha. Foto on illustratiivne. Foto: Ishay Botbol / PantherMedia / Ishay Botbol

Varem räägiti emfüseemist või kroonilisest bronhiidist, kuid krooniline obstruktiivne kopsuhaigus on termin, mida nüüd kasutatakse mitme kroonilise kopsuhaiguse kirjeldamiseks.

See ei ole pelgalt «suitsetaja köha», vaid tõsine ja progressiivne eluohtlik haigus, mis põhjustab pidevaid hingamisraskusi, vahendab Health24. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel suri sellesse 2015. aastal üle kolme miljoni inimese kogu maailmas.

Suur rahvusvaheline uuring rindkerehaigustele pühendatud teadusajakirjas näitas, et teise või kõrgema astme krooniline obstruktiivne kopsuhaigust esines kõige rohkem Kaplinna elanike seas, ja seda põhjustas nii suitsetamine kui töö tõttu sisse hingatav tolm.

Tubakasuits, seda ka passiivse suitsetamise tingimustes; reostus, eriti siseõhu reostus toiduvalmistamise järel madala sissetulekuga riikides; sagedased alumiste hingamisteede infektsioonid lapsepõlves võivad kõik olla kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse põhjused.

Paljud inimesed puutuvad töötamise ajal kokku suitsu, tolmu ja reostusega.

Ligikaudu kahel-kolmel kõnealuse haigusega inimestest on DNA defekt, mis võib viia selle kopsuhaiguse tekkeni.

Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul suureneb 2030. aastaks tubakaga seotud surmajuhtumite arv 8,3 miljonini aastas.

KOK-i sümptomid

See haigus areneb aeglaselt ja mõjutab enamasti üle 40-aastaseid inimesi. Haigust iseloomustab hingeldus, krooniline köha ja lima tootmine. Need sümptomid võivad süveneda, raskendades igapäevaseid tegevusi nagu trepist üles tulemine või asjade kandmine.

Haigusega elavad inimesed peaksid muutma elustiili - lõpetama suitsetamise ja üritada ka seda vältida. Lisaks peaksid nad hoiduma kohtadest, kus võib kokku puutuda tolmu, suitsu või muude mürgiste ainetega.

Kui teil esineb sagedast õhupuudust, võib mõnikord olla raske süüa ja seega võib olla raskusi piisava toitumise säilitamisega. Konsulteerige arstiga, kuidas tagada kõigi vajalike toitainete saamine, ja oma meelerahu huvides kaaluge päevase vitamiini- ja mineraaliportsu lisamist.

Kroonilise obstruktiivse kopsuhaigusega võib olla keeruline jääda ka kehaliselt aktiivseks, kuid füüsiline aktiivsus ja hingamislihaste treenimine parandab üldist heaolu.

Ravi

Krooniline obstruktiivne kopsuhaigus on haigusseisund, mida ei saa välja ravida, aga seda saab leevendada. Ravi keskendub sümptomite vähendamisele ja tüsistuste ennetamisele.

Välja kirjutatud ravimite järjepidev võtmine aitab vältida eluohtlikke komplikatsioone nagu infarkt. 

Muude ravimeetodite hulka kuulub ka hapnikuravi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles