Tervisenõu: kas vähihaige tohib tarvitada toidulisandeid? (1)

Copy
Toidulisandid.
Toidulisandid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Ilmselt tahavad paljud vähihaiged või nende lähedased kasutada kõikvõimalikke õlekõrsi, et oma tervist kuidagigi turgutada. Toidulisandite või taimsete preparaatide kasutamine võib teha aga rohkem kahju kui kasu. 

Med24-s teeb vähiravi ajal kasutatavatest toidulisanditest ülevaate proviisor Liisa Randmäe:

Aastate jooksul on palju arutletud ja uuritud, kas vähihaige peaks tarbima toidulisandeid või mitte. Arvamusi on seinast seina – mõned kardavad vähiravimite ja toidulisandite samaaegsel kasutamisel avalduvaid võimalikke koostoimeid, mis võivad viia toksilisuseni või hoopis halvema ravitulemuseni. Seda valdkonda ja võimalikke ohukohti uuritakse järjest põhjalikumalt ning mitmed uuringud kinnitavad koostoimete esinemist toidulisandite, taimsete preparaatide ja kasvajavastaste ravimite vahel.

Lähemalt on uuritud näiteks D-vitamiini ja antioksüdantide (vitamiinid E ja C, koensüüm Q10, roheline tee) kasutamist kasvajavastase ravi ajal ning nende mõju ravitulemusele. Uuringutes on üritatud tõestada, et antioksüdandid vähendavad keemia- ja kiiritusravist tingitud kõrvaltoimeid. Laiapõhjaliste vähi ennetamise uuringute tulemused on olnud pigem vastuolulised: tõestatud on nii kasulikke kui ka kahjulikke toimeid.

Kasu asemel on tuvastatud kahju, kui kasvajavastase ravi ajal kasutatakse C-vitamiini, koensüümi Q10, kalaõli-, ingveri-, kurkumi-, piimhappebakteri- või greibipreparaate. Näiteks C-vitamiin ja koensüüm Q10 võivad vähendada mõne ravimi toimet, kalaõlipreparaadid ja ingver võivad suurendada veritsusriski, piimhappebakteritega tooted võivad soodustada infektsiooni teket. Foolhapet ei tohi tarbida kapetsitabiini (käärsoole-, mao- ja rinnavähiravim) ravi ajal, sest kasvajavastase ravimi toksilisus suureneb ja esinevad seedetrakti sümptomid, nagu kõhulahtisus ja oksendamine. Leukeemiaravimi ibrutiniibi kuuri ajal tuleks vältida kalaõli- ja E-vitamiini preparaate suurenenud veritsusriski tõttu, aga naistepuna on täiesti vastunäidustatud.

Kasvajavastase ravi ajal tuleks kindlasti vältida naistepuna, küüslauguekstrakti ja punase siilkübara preparaatide kasutamist, sest esinevad koostoimed, mis mõjutavad ravitulemust. Näiteks on naistepuna tsütokroom P450 (CYP) ensüümisüsteemi indutseerija ja seetõttu vähendab paljude vähivastaste ravimite toimet. Greibimahl mõjutab lisaks maohappesusele ka ravimite metabolismi, sest on CYP ensüümisüsteemi inhibiitor. Kui rinnavähiga patsient kasutab everoliimust ja greibimahla samaaegselt, siis everoliimuse plasmakontsentratsioon tõuseb ja see võib viia toksiliste juhtudeni.

Loe täismahus Med24 portaalist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles