Söö terviseks! Hummus pakatab tervisele vajalikest ühenditest

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Hummus.
Hummus. Foto: Barbara Neveu / PantherMedia / Scanpix

Hummus on igati kasulik ja tervislik toit, sisaldades ohtralt valku, olulisi aminohappeid, vitamiine jm vajalikke aineid, muu hulgas ka oomega-3-rasvhappeid, magneesiumi ja kaltsiumi.

Hummus on väga toitainerikas ja maitsev kikerhernepasta, mis on populaarne Lähis-Idas ja araabia maades, kirjutab tervisliktoitumine.ee. Hummus on hea taimne alternatiiv näiteks võileivamäärdele või vrapi vahele, samuti asendab see piima baasil valmistatud dipikastmeid, sobides värske porgandi, kurgi, paprika, selleriribade ja lillkapsa juurde.

Tavaliselt koosneb hummus kikerhernestest ja tahiinist ehk seesamiseemnepastast, lisatakse veel külmpressitud oliiviõli, sidrunimahla, küüslauku ja maitseaineid. Kikerherneid hinnatakse taimetoitluses olulise valguallikana, kuna need sisaldavad 16–30 protsenti taimset valku. Valgud osalevad peaaegu kõigis organismis toimuvates protsessides ning aitavad tugevdada immuunsüsteemi. Kevadel saab hummuses asendada küüslaugu värske karulauguga, mis annab huvitava maitse ja ilusa värvi.

Külmpressitud oliiviõlis leidub suurel hulgal tugevatoimelisi antioksüdante, vitamiine ja olulisi rasvhappeid. Oliiviõlil on positiivne mõju südame-veresoonkonna tervisele. Teadusuuringud on tõestanud, et selles leiduvad monoküllastumata rasvhapped aitavad reguleerida veresuhkrut ning võivad aidata ennetada diabeeti. Oliiviõlil on põletikku vähendav toime, mida seostatakse oliiviõli kõrge polüfenoolide sisaldusega.

Vaata ka hummuse retsepti tervisliktoitumine.ee-st.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles