Sadu ravimeid seostatakse maksakahjustuse ohuga

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Ravimitest põhjustatud maksakahjustus on üha suurem väljakutse meditsiinis, kuna arstiabis kasutatakse aina rohkem ravimeid. Kuigi ravimite ohutus on üldiselt paranenud, leidub valdkonnas siiski arenguruumi.

Tallinnas kogunevad homme rahvusvahelised eksperdid, et viia lõpule uue juhendmaterjali koostamine, mis käsitleb ravimitest põhjustatud maksakahjustusi.

«Tänapäeval kättesaadavate ravimite seas on sadu ravimeid, mida seostatakse maksakahjustusega. Paljudel juhtudel leitakse maksa kahjustav toime alles pärast ravimi turustamist,» selgitas rahvusvahelise meditsiiniteaduste organisatsioonide nõukogu (CIOMS) peasekretär Lembit Rägo teema olulisust.

Ravimist tingitud maksakahjustus on üks sagedasim põhjus, miks ravimi turustamine lõpetatakse või selle infolehte muudetakse, lisades teavet, mis aitab vähendada toksilisuse riske. Nii on tekkinud vajadus juhiste järele, mis annaksid soovitusi ravimitest põhjustatud maksakahjustuste efektiivseks ennetamiseks, avastamiseks ja diagnoosimiseks nii ravimite väljatöötamise ajal kui ka turustamisjärgses etapis.

CIOMS president professor Hervé Le Louet lisas, et kuigi rahvameditsiinis kasutatud loodusliku päritoluga ravimeid peetakse üldiselt ohutuks, esineb maksatoksilisi ka nende hulgas. Kahjuks pole neid kõiki tänapäevaste meetoditega uuritud. Siiski koguneb üha rohkem uusi teadusandmeid ning CIOMS plaanib tulevikus luua eraldi töögrupi, mis tegeleb just rahvameditsiinis kasutatud looduslikku päritolu ravimite ohutusega.

Ravimitest põhjustatud maksakahjustuste teemaga tegeleb CIOMSi kokku kutsutud rahvusvaheline töögrupp, kuhu kuuluvad teadlased, ravimitööstuse ja ravimiametite esindajad Euroopast, Aasiast, Aafrikast ja Ameerikast.

Ravimitest tingitud maksakahjustused moodustavad enam kui kümnendiku kõigist ägeda maksapuudulikkuse juhtudest ning töögrupp usub, et uued juhendmaterjalid aitavad oluliselt vähendada ravimitest tingitud maksakahjustuse riske.

CIOMS töögrupp koguneb 15.–16. mail Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles