Läbimurre: uudne Alzheimeri ravim läbis edukalt esimesed inimkatsed

PM Tervis
Copy
Hiired paranesid Alzheimerist. On lootust, et nii läheb ka inimestega.
Hiired paranesid Alzheimerist. On lootust, et nii läheb ka inimestega. Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images

Uus ravim Alzheimeri tõve raviks on edukalt läbinud inimestel esimese testimise faasi. Uuringud on juba näidanud, et ravim parandab mälu ja leevendab teisi haiguse sümptomeid vanematel hiirtel.

Forschungszentrum Jülichi ja Heinrich Heine, Düsseldorfi ülikooli teadlased töötasid välja ravimikandidaadi PRI-002, vahendab Medical News Today.

See kõrvaldab mürgised beeta-amüloid valgud, mis hakkavad ajus kuhjuma, takistades närvirakkude suhtlemist ja põhjustades lõpuks nende hukkumise. 

Meeskond oli varem tõendanud,et ravim võib oluliselt vähendada haiguse sümptomeid vanematel hiirtel, kel kutsuti Alzheimeri tõbi esile muteerunud inimgeeni abil.

Järgnevas, hiljuti lõpetatud esimese faasi kliinilises uuringus võtsid terved vabatahtlikud nelja nädala jooksul iga päev PRI-002 annuseid. Tulemused näitavad, et ravim on inimesele ohutu.

Selle etapi läbimine inimestel tähendab, et kandidaatravimi võib nüüd suunata uuringu teise faasi, et hinnata selle efektiivsust Alzheimeri tõvega inimestel.

«Meie järgmine eesmärk on tõestada efektiivsust patsientidel,» ütleb Düsseldorfi ülikooli biofüüsika instituudi professor Dieter Willbold.

PRI-002 toimib senistest Alzheimeri ravimitest erinevalt. See põhjustab beeta-amüloidi oligomeeride lammutamist mittetoksilisteks monomeerideks. Sel juhul saab aju kahjustavad osakesed hävitada ilma immuunsüsteemi kaasamata.

Teine PRI-002 eelis on, et see kuulub uude ravimiklassi, mida nimetatakse D-peptiidiks. Need ühendid sarnanevad looduslikult esinevatega ja keha ei hakka nendest sestap kohe vabanema, mis annab paremad võimalused ajusse sisenemiseks ja seal oma töö lõpule viimiseks.

Uudse ravimainega ravitud Alzheimerit põdevad hiired paranesid sedavõrd hästi, et hakkasid taas funktsioneerima samamoodi nagu nende terved liigikaaslased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles