Mis on südant koormava soola tervislikud alternatiivid?

PM Tervis
Copy
Soola võivad asendada edukalt maitseained.
Soola võivad asendada edukalt maitseained. Foto: kia cheng boon / PantherMedia / kia cheng boon

Toitumisnõustaja Katrin Pärt toob välja peamised soolaga seotud ohukohad ning pakub sellele maitseainele alternatiive.

Üldjuhul teatakse, et südame tervise huvides võiks palju liikuda ja tasakaalustatult süüa, aga asjaolu, et tavaline söögisool koormab südant ja kergitab vererõhku, tuleb paljudele siiski üllatusena. 

Lisaks kodus söögi valmistamisel kasutatavale soolale saame seda ka ainetest, millest toitu valmistame. Samuti leidub ohtralt soola nii poodide valmistoidulettidel kui kiirtoidus. Näiteks poolfabrikaadid, mis kodus vaid üles soojendatakse, on reeglina väga soolarohked. Soola leidub päris palju ka singis, vorstis, juustus ning isegi mustas leivas. Niimoodi märkamatult soola tarbides sünnibki statistika, mille kohaselt sööb eestlane soola kaks kuni kolm korda rohkem, kui südamele hea oleks. Soola tervislik päevalimiit võiks jääda viie grammi piiresse, aga võrdluseks võib tuua, et 100-grammine õllesigar just täpselt viis grammi soola sisaldabki.

Alternatiiviks maitseained, vürtsid ja mahlad

Soolaga liialdamise ennetamiseks võiks valmistada toidu võimalusel alati ise. Pool- või valmistooted võiks jääda pigem harvadeks eranditeks. Ise toitu valmistades leidub soolale mitmeid alternatiive. Toidu sisse sobivad soola asemel maitsetaimed, vürtsid ning värskelt pressitud tsitruselise mahl.

Maitsetaimi võiks kasutada mitme kaupa ja segudena, näiteks võib omavahel kombineerida küüslauku, sibulat, tüümiani, koriandrit, rosmariini, punet, basiilikut, salveid, musta ja punast pipart ning vürtsköömneid. Maitseainesegusid saab pea igast toidupoest, aga võimalust mööda võiks maitsetaimi kasvatada ka ise, kas aias, rõdul või köögi aknalaual. Paljudel maitsetaimedel on põletikuvastased omadused, samuti aitavad mitmed neist alandada vererõhku ning vähendada seeläbi riski südame-veresoonkonna haigusteks.

Maitseainete lisamine erinevale toitudele on küll eelkõige maitse küsimus, aga näiteks kanaga sobivad üldjuhul tsitruseliste marinaadid ja karri, aga ka maitseainete segud, kuhu võib lisada kas paprikat, koriandrit, kurkumi, sibulat, küüslauku, vürtsiköömneid, apteegitilli või musta pipart. Kalaga sobivad hästi tsitruseliste mahlad, sidrunpipar ja tüümian. 

Toidu valmistamisel võib kõrvutada köögivilju, mis on magedad, nendega, milles leidub rohkem looduslikku soola. Näiteks peet, seller, petersell, spinat, lehtkapsas ja vetikalised on juba looduslikult soolaka maitsega. Köögiviljadele võib lisada vahemereliste maitseainete segusid, näiteks kombineerida küüslauku, punet, basiilikut ja majoraani või tüümiani, punase paprika pulbrit, koriandrit ja sibulat.

Lisaks vürtsidele ja maitsetaimedele saab toidule maitset anda erinevate äädikatega, näiteks palsamiäädikaga, punase veini või õunaäädikaga, aga ka maitsetaimedega rikastatud külmpressi oliiviõliga. Kui ehedale toorainele lisada veel juurde ohtralt soola, pole see üksnes ebatervislik, vaid tapab ka toidu tegelikud maitsenüansid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles