LED-valgustitel on silmadele ja unele kahjulik mõju

PM Tervis
Copy
LED valgustite sinine valgus võib kahjustada silma võrkkesta.
LED valgustite sinine valgus võib kahjustada silma võrkkesta. Foto: Shutterstock

Kodudes üha enam kasutatud LED-valgustite sinine valgus võib kahjustada silma võrkkesta, häirides samal ajal bioloogilisi rütme ja und, hoiatavad Prantsusmaa tervishoiueksperdid teaduslikke analüüse tegevast agentuurist ANSES.

Nende raporti kohaselt tõendavad uued teaduslikud uurimused, et isegi lühiajaline kokkupuude kõrge intensiivsusega sinise valgusega on fototoksiline, vahendab CNN. Pidev kokkupuude ka madala intensiivusega sinise valguse allikaga suurendab vanusega seotud makulaarse degeneratsiooni riski, mis on peamine nägemise halvenemise põhjus üle 50-aastaste hulgas.

Sinise valguse eest kaitset lubavate filtrite ja prillide kvaliteet varieerub ning ekspertide sõnul pole tõendatud nende efektiivsust unerütmide säilitamisel, mis häiruvad sinisest valgusest.

LED-valgustite toodetav sinine valgus esineb ka päikesevalguses, olles kõige kõrgema energiaga valguse lainepikkus spektris.

Samuti toodavad mõnel määral sinist valgust traditsioonilised lambipirnid, mida on aga välja tõrjumas intensiivsema sinise valguse allikad LED-valgustid.

ANSES eristab oma aruandes sinise valguse tüüpe. Sooja valgust eraldavad, tavaliselt kodude laevalgustites kasutatavad LED-pirnid kujutavad endast madalamat fototoksilist riski. Teised LED-valgusallikad, nagu taskulambid, auto esituled ja isegi mõned mänguasjad, eraldavad valgemat ja «külmemat» sinist valgust, mis on kahjulikum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles