Paljudel suhkruga magustatud jookidel on vähe või mitte mingit toiteväärtust ja nendes sisaldub hulgaliselt kaloreid. Uue uuringu kohaselt peitub varjatud oht aga ka seni tervisetoodetena käsitletud mahlades – isegi sada protsenti looduslikud puuviljamahlad võivad suurendada varajase surma ohtu.
Uuring: nende jookide tarbimine tõstab varase surma riski (2)
Värske uuringu andmeil võib ülemäärase koguse puuviljamahla joomine tõsta enneaegse surma riski üheksalt protsendilt 42 protsendini, kirjutab CNN.
Üldiselt on apelsinimahlas leiduvad suhkrud, vaatamata looduslikule päritolule, üsna sarnased limonaadile ja muudele magustatud jookidele lisatud suhkrutega.
«Suhkurjookide tarbimist tuleks piirata. Olenemata sellest, kas need on karastusjookid või puuviljamahlad,» rääkis uuringu kaasautor, Atlanta Emory Ülikooli pediaatriaosakonna assistent Jean A. Welsh.
«Varasemad uuringud on näidanud, et karastusjookides ja puuviljamahlades sisalduvate suhkrute suur tarbimine on seotud mitme südame-veresoonkonna haiguse riskifaktoriga,» selgitas Walesi. Ülekaalulisus, suhkurtõbi ja kõrgenenud triglütseriidid – viimane on veres leiduva rasva tüüp-, on liigse suhkru tarbimisega seotud ohud. «Vähesed uuringud on suutnud uurida, kuidas see tarbimine võib mõjutada suremusriski.»
Inimestel, kes tarbisid 10 protsenti või rohkem oma päevastest kaloritest magusatest jookidest, oli 44 protsenti suurem risk surra südame isheemiatõve tõttu ja 14 protsenti suurem risk varase surma tekkeks mis tahes põhjusel. Seda võrreldes inimestega, kes tarbisid vähem kui viis protsenti igapäevastest kaloritest magusatest jookidest.
Uuringu nõrgaks küljeks loetakse aga valimis esinenud vähest südame isheemiatõve tõttu surnud inimeste hulka, mis ei lase teha kaugeleulatuvaid järeldusi. Samuti registreeriti iga osaleja suhkrulisandi tarbimine ainult uuringu alguses, tuginedes täielikult inimese enda hinnangule, mida ei peeta usaldusväärseks.
Uuringu autor tõdeb ka ise, et väikeses koguses puuviljamahla tarbimisel võib olla seal sisalduvate vitamiinide tõttu mõningane positiivne mõju tervisele.