Brokolis sisalduv koostisosa peatas uuringus vähi kasvu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Lisaks brokolile sisaldub koostisosa veel kapsas, lillkapsas, Brüsselikapsas ja lehtkapsas.
Lisaks brokolile sisaldub koostisosa veel kapsas, lillkapsas, Brüsselikapsas ja lehtkapsas. Foto: Vitalina Rybakova / PantherMedia / Vitalina Rybakova

Uus uuring leidis, et ristõielised köögiviljad sisaldavad koostisosa, mis võib olla vähi nõrgaks kohaks. 

Ristõieliste perekonda kuuluvad brokoli, lillkapsas, kapsas, lehtkapsas ja Brüsseli kapsas sisaldavad ensüümi indool-3 karbinool, mis vähendab vähi kasvu soodustava ensüümi tegevust, vahendab The Harvard Gazette

Uuringu autori Pier Paolo Pandofi sõnul võib avastus sillutada teed uue vähiravimi loomiseks. Pandofi juhitud uuring leidis, et ristõielisted köögiviljad sisaldavad võimsaid molekule, mis deaktiveerivad vähkkasvajate arenemise taga olevaid geene. Uuring väidab, et koostisosa indool-3 karbinool osaleb keerulises keemilises ahelreaktsioonis, mis vabastab kasvajat pärssivaid kemikaale. 

Teadlased uurisid vähki pärssiva geeni nimega PTEN, mis murrab lahti rakukasvu kontrolliva valgu. Vähkkasvajad proovivad pidevalt seda geeni kustutada, muuta või muul moel inaktiveerida. Pandofi rahvusvaheline uurijate meeskond proovis välja uurida, kuidas see juhtub.

Teadlased kasutasid aretatud hiiri, kellel tekitati eesnäärmevähk ning leidsid, et vähi kasvu soodustav ensüüm WWP1 takistas vähkkasvajaid pärssivat geeni. Uurides WWP1 füüsilist struktuuri, otsiti molekuli, mis võiks sellega end siduda ja ensüümi tegevust blokeerida. Sel moel leitigi, et ristõielistes köögiviljades looduslikult sisalduv koostisosa indool-3-karbinool neutraliseerib ensüümi ja taastab kasvajat pärssiva geeni tegevuse.

Ajakirjas Science avaldatud uuring loob võimaluse uute vähivastaste ravimite loomiseks ning võib samuti aidata inimesi, kellel on geneetiline PTEN puudulikkus. Lisaks suuremale vastuvõtlikkusele haigestuda vähki, võib see tekitada ka arenguvigasid, mis omakorda toovad kaasa kaasa intellektipuuet või füüsilisi haigusi.  

Vaid brokoli söömisest ei piisa

Laborihiirtel näitas vähki pärssivat toimet annus, mis oleks inimese puhul võrdne 2,7 kilogrammi brokoli söömisega päevas. Tõenäoliselt arendatakse ravi välja tableti vormis. Edasised uuringud liiguvad Pandofi sõnul täpsema molekuli loomise suunas, mis suudaks WWP1 tegevuse täielikult nullida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles