Naise käenaha sees kasvatati uus kõrv, mis siirati peast rebitu asemele

PM Tervis
Copy
Naisele kasvatati ta enda käe sees kõhrest välja lõigatud kõrv.
Naisele kasvatati ta enda käe sees kõhrest välja lõigatud kõrv. Foto: Kuvatõmmis videost

Tööülesandeid täites rebenes jubedas avariis sõduril pea küljest vasak kõrv. USA armee kirurg lõikas naise enda rinnakukõhrest välja uue kõrva, mida seejärel kasvatas siirdamiskõlbulikuks patsiendi käenaha all.

Armeekirurg Owen Johnson selgitab, et tegu oli kolmes faasis sooritatud kirurgilise protseduuriga – kokku veetis naine operatsioonilaual 24 tundi. Esmalt tegi ta sisselõike naise rinnale, eemaldades roietelt kõhre. Ta andis parima, et vältida kopsude vigastamist ja hilisemat kahju hingamisele.

«Kõhr on seebile sarnase tekstuuriga – sellest kõrvakuju välja lõikamine oli nagu seebiskulptuuri nikerdamine. Kasutasin tema teist kõrva šabloonina. Siis tegin sisselõike ta kätte, kuhu kõhre istutasin. Lasin sel seal olla umbes aasta,» rääkis kirurg saates «The Doctors».

Seejärel eemaldas kirurg kõhrest tehtud kõrva koos naha, sinna kasvanud veresoonte ja kudedega – kõik see õmmeldi mikroskoobi all naise pea külge.

Protseduuri ei võetud ette ainult esteetilistel põhjustel. Naise väline kuulmekanal hakkas pärast õnnetust kinni vajuma, ent nüüd kuuleb ta taas ideaalselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles