Autor annabki ülevaate inuliinirikastest toiduainetest, mis on eestlase toidulaual olnud sama kaua kui kartul - näiteks maapirn, sigur või mustjuur. Tänapäeval on need meie toidulaualt praktiliselt kadunud. Näha on aga uut hoogu maapirni kasvatuses ja tegijaid on tulnud ka toidutootjate seast. Kirjeldused, kuidas valmistada süüa inuliinirikastest toitudest, on heaks suunanäitajaks nii uute kui ka vanade maitsete avastamisel. Sealhulgas antakse nõu, kuidas leiba inuliini abil tervislikumaks teha, kuigi täisterarukkist leib ise on juba väga hea fruktaanide allikas. Paraku leiab 100-protsendilist täisterarukkist leiba vaid mõne käsitööpagari letilt.
Leidub ka palju teisi kiudaineid, mis häid baktereid turgutavad. Näiteks sisaldavad linaseemned erilist vees lahustuvat ja lima tekitavat kiudainet. Lina on kasvatatud Eestis juba aegade hämarusest kanga valmistamiseks, aga seemned on tuntud hea kõhukorrastajana. Linaseemned kiirendavad sooles toidumassi liikumist ja tänu sellele jääb vähem aega kahjulike produktide tekkeks. Muide, ka need kahjulikud ained tekivad bakterite kaasabil. Seega on väga oluline, kes meie soolestikus elavad.
Raamatust leiab ka mõne vastaka näite, mille üle saab lugeja otsustada, mis tundub talle veenvam. Näiteks arutleb autor, kas hapukapsas on probiootiline toit, kuigi eeldatakse, et probiootilised bakterid peavad olema inimpäritolu ja probiootikumidel peavad olema tõendatud terviseväited ehk neil peab olema positiivne toime inimese tervisele. Samas ei saa ka välistada, et hapukapsas oleks kehvem kui tuntud probiootikumid.
Pisut vastuoluliseks jääb ka aluselise dieedi seletus ning selle seos mikrobioomiga. Põhiline probleem (ka teiste autorite puhul) on see, et toiduainetes leiduvaid ja ainevahetuses tekkivaid happeid kirjeldatakse koos. Bakterite toodetavad happed on elutähtsad, et toimiks soolestiku epiteelrakkude ja immuunsüsteemi töö – selleks on vaja väga nõrgalt happelist (pH 6.5) keskkonda jämesooles. Aluseline keskkond, mis tekib liigsest valkude lagundamisest või kiudainete puudusest, võib hoopiski soodustada kasvajate arengut jämesooles.
Julgen raamatut soovitada kõigile, kes soovivad saada uusi ideid mikrobioomisõbralikuks toitumiseks.