Põhjus, miks punapäid ähvardab suurem nahavähi risk

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Punapeade nahk on päikesele tundlikum
Punapeade nahk on päikesele tundlikum Foto: TONO BALAGUER / PantherMedia / Scanpix

Nahavähi tekke üheks riskigrupiks peetakse loomulikke punapäid. Miks mängib aga juuksevärv nii ohtliku tõve tekkes rolli?

Melaniin on pigment, mida toodavad nahas spetsiaalsed rakud. See neelab naha sees valgust, hajutades laiali päikesest tulevat ultraviolettkiirgust, et see ei saaks nahka niivõrd kahjustada. Seega on melaniin justkui keha loomulik kaitsevõime päikese eest. «Kokkupuude UV-kiirgusega võib otseselt naharakke kahjustada, mis põhjustab muutusi rakkudes ja võib lõpuks tekitada vähki,» iseloomustas onkoloog Megan Winner portaalis Reader's Digest.

Suuremas nahavähi ohus on heledanahalised ja punapead, kelle organismis on melaniini loomulik kaitsevõime veidi madalam ja seetõttu esineb nende hulgas ka sagedamini melanoomi, nentis onkoloog. Dermatoloog Shari Lipner täpsustas, et melanoomi tüüp ja kogus tegelikult määrabki nii naha- kui ka juuksevärvi. Punapeade nahas domineerib heledam pigment feomelaniin ning tumedajuukselistel eumelaniin. Need pigmendid on ka põhjus, miks osa inimesi saab päikse käes kena jume, samas kui teiste nahk saab kiirelt punase põletuse.

Siiski tuleb rõhutada, et kuigi osa inimesi on päikesekiirgusele tundlikumad ning nahavähi riskigrupis, siis oma tervise eest kannab hoolt ning riske saab vähendada igaüks ise. Nahavähi riski minimeerimiseks tuleb kõigil võimalusel vältida keskpäeval otsese suvepäikese käes olekut, kasutada päikesekaitsekreemi vastavalt juhistele, vältida solaariume ning küsida kahtlaste sünnimärkide või moodustiste osas nõu nahaarstilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles