See toidulisand on seotud madalama südamehaiguste riskiga

Copy
Terve südame heaks tasub süüa palju puu- ja köögivilju.
Terve südame heaks tasub süüa palju puu- ja köögivilju. Foto: Dmitry Fisher / PantherMedia / Dmitry Fisher

22 keskuse andmete analüüs näitab, et glükoosamiini toidulisandite regulaarne tarvitamine võib mõõdukalt langetada südame-veresoonkonna (SV) haiguste riski.

Glükoosamiini tarvitamine seondus 15 protsenti madalama SV sündmuste koguriskiga, seal hulgas 9-22 protsenti madalama insuldi, koronaarhaiguse ja surmariskiga, kirjutab Med24. Kaitsev mõju oli püsiv ja sarnane erinevate SV sündmuste puhul. Andmeid kohandati vanuse, soo, kehamassiindeksi (KMI), rassi, elustiilitegurite, toitumise, ravimite ja teiste toidulisandite suhtes. 

Ühendkuningriigi biopangast võeti välja andmed üle 466 000 inimese kohta, kellel esialgu ei olnud südame-veresoonkonnahaigusi. Osalejad täitsid küsimustiku toidulisandite regulaarse kasutamise kohta; 19 protsenti kasutasid uuringu algul glükoosamiini.

Keskmiselt seitse aastat kestnud jälgimisperioodi vältel toimus 10 204 SV sündmust, 3060 surma, 5745 koronaarsündmust ja 3263 insulti. Glükoosamiini tarvitanutel oli kõikide tulemusnäitajate esinemissagedus harvem. Loomkatsetest on teada, et kaitsva mõju taga võivad olla glükoosamiini põletikuvastased omadused. 

Loe pikemalt Med24 portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles