See levinud sündroom aeglustab lugemiskiirust ja raskendab nägemist autosõidul

Copy
Kuiva silma sündroom paneb silmad lugemisel proovile.
Kuiva silma sündroom paneb silmad lugemisel proovile. Foto: Fabrice Michaudeau / PantherMedia / Scanpix

Krooniline kuiva silma sündroom võib aeglustada lugemiskiirust ja märkimisväärselt häirida visuaalset keskendumist nõudvaid tegevusi. Lugemiskiirus võib väheneda kuni kümnendiku ja raskused ilmnevad juba 30 minutit tekkiva visuaalse keskendumise jooksul.

Paljudel kuiva silma sündroomiga inimestel on küll normaalne nägemisteravus, aga nad kaebavad siiski, et ei suuda öisel ajal või võõras kohas autoga sõita, väikest teksti lugeda või arvutiga tööd teha, kirjutab Med24. Niisugused püsivat visuaalset keskendumist nõudvad tegevused on pingutavad kõikide inimeste silmadele, kuna muutub silmade pilgutamise sagedus ja väheneb seega silmade niisutamine. Viimane mõjutab kuiva silma sündroomiga patsiente tugevamalt.

Uuringus osales 186 vähemalt 50-aastast isikut. 116 osalejal oli kuiva silma sündroom, 39 teatas sündroomile sarnanevaid sümptomeid ning 31 patsienti oli terve kontrollgrupp. Uuringule eelneva 24 tunni jooksul polnud keegi osalejatest silmatilku kasutanud.

Tavaliselt lugemiskiiruse hindamiseks kasutatava 77-sõnalise testi asemel (loetakse valju häälega) kasutati siin uut 7200-sõnalist lugemistesti (loetakse vaikselt omaette), mis võtab osalejatel umbes 30 minutit aega. Selgus, et kuiva silma sündroomiga isikud lugesid minutis vähem sõnu (240) võrreldes kontrollgrupiga (272). Lühiajalise valju häälega lugemise osas erinevust ei leitud (146 sõna minutis kuiva silmaga patsientidel vs 153 sõna minutis kontrollgrupil).

Loe pikemalt Med24 portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles