Nüüd on teada: see meelemürk on kõige kahjulikuma järelmõjuga (1)

PM Tervis
Copy
Meelemürgid.
Meelemürgid. Foto: shutterstock.com

Ühtki meelemürki ei saa pidada kuidagi ohutuks, kuid nende seas on siiski mõni, mis kahjustab olulisel määral nii vaimset, füüsilist kui ka laiemas plaanis üldist rahva tervist. 

25 Austraalia eksperdist koosnev töörühm hindas 22 meelemürki 16 tervistkahjustava kriteeriumi alusel, kirjutab Journal of Psychopharmacology. Üheksa kriteeriumit oli seotud sellega, millist kahju põhjustab meelemürk otseseltselle tarvitajale ning seitse sellega, milline on mõju teda ümbritsevatele inimestele ning rahva tervisele. Iga meelemürgi mõju hinnati iga kriteeriumi alusel ning määrati selle alusel lõppskoor.

Analüüs näitas, et inimesele kõige kahjulikumaks meelemürgiks on fentanüül (skoor 50, mis on ka võimalik maksimaalne skoor), järgnesid heroiin (45), kristalliline metamfetamiin (42). Tarvitajat ümbritsevat lähikonda arvesse võttes peeti kõige kahjulikumaks alkoholi (41), kristallilise metamfetamiini (24) ja sigarettide (14) mõju.

Neid kaht skaalat kokku pannes otsustasid aga teadlased lõppskoori alusel, et alkohol on meelemürk, mis ohustab kokkuvõttes enim inimese enda tervist kui ka tema lähikondsete ja elanikkonna heaolu. Sellele järgnesid sigaretid, kristalliline metamfetamiin, kanep, heroiin ning farmatseutilised opioidid.

Teadlased märkisid aruandes, et analüüsitulemused tõstavad esile eelkõige alkoholismist põhjustatud püsivaid ja laialdasi (tervise)kahjustusi. Nende hinnangul peaks olema alkoholi ja metamfetamiini tarvitamisest põhjustatud kahjude vähendamine riikide prioriteet. Niisamuti ei maksa ka arvata, et üks meelemürk on teisest leebem või ohutum, kuna tervisekahjustusi põhjustavad kõik neist ka vähesel tarvitamisel ning eriti ohtlikuks võib osutada nende koosmõju.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles