PERHi arstid aitasid Lätis teha uuendusliku südameoperatsiooni

BNS
Copy
02.10.2018. Tallinn. Skolioosioperatsioon Ida-Tallinna keskhaiglas, uuel operatsioonilaual. 
Pilt on antud artiklit illustreeriv.
02.10.2018. Tallinn. Skolioosioperatsioon Ida-Tallinna keskhaiglas, uuel operatsioonilaual. Pilt on antud artiklit illustreeriv. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees /

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) arstid aitasid Läti kolleegidel esmakordselt teha südame aordikaare lõikuse uudsel, hübriidproteesi meetodil.

PERHi kardiokirurg Günter Taal ja anestesioloog Kristjan Kalling tegid koos Peteris Stradinsi ja Janis Volkolavkovsiga Pauls Stradiņši nimelises Ülikooli kliinikus hübriidproteesiga aordikaare lõikuse, sellisel meetodil aordikaare lõikus toimus Lätis esmakordselt, edastas PERHi pressiesindaja.

Patsient oli kuuekümnendates eluaastates mees, kellel oli diagnoositud aordi dissekatsioon ja aneurüsm ehk veresoone laienemine.

Aordi dissektsioon on ägeda eluohtliku iseloomuga seisund, mille puhul verevool rebestab aordi seina sisekihi ja tungib seinakihtide vahele, neid üksteise küljest eraldades.

Operatsioon läks plaanipäraselt ja patsient sai kolmandal päeval ärast operatsiooni intensiivravist üldosakonda ning nüüd on ta juba kodus. 

«Operatsiooni tegemiseks on vaja patsient kehavälise vereringega sügavasse hüpotermiasse viia, et saaks teha vereringe seiskuse, aordikaare eemaldada ning proteesiga asendada,» lausus Taal. Ta selgitas, et edukaks protseduuriks on vaja väga head meeskonnatööd, eelkõige anestesioloogidega, kes vastutavad tavapärasest keerulisema kehavälise vereringe eest. «Sel juhul tuleb erinevate pumpade, mahtude ja temperatuuridega haige elundeid n-ö elus hoida,» ütles Taal. 

Taal on koos veresoontekirurg Tiit Kivistikuga PERHis teinud üheksa samal meetodil lõikust hübriidproteesiga. PERHi arstidel on plaanis ka Leedu kolleege sama protseduuri juurutamisel aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles