Toitumisnõustaja seletab, miks lapsed ei peaks toiduvärve sööma

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Mida kirkamad värvid on toidus esindatud, seda tõenäolisem on, et tegemist on asovärvidega.
Mida kirkamad värvid on toidus esindatud, seda tõenäolisem on, et tegemist on asovärvidega. Foto: Marius Graf / PantherMedia / Marius Graf

Toitumisnõustaja ei soovita lastele pakkuda erksavärvilisi maiustusi ja kondiitritooteid, sest nendes kasutatavad asovärvid võivad tervist kahjustada.  

Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu soovitab vahetult enne lastekaitsepäeva peolaua katmist kindlasti järele uurida, ega lastele ostetud maiustused ning küpsetised ei sisalda inimese organismile kahjulikke asovärve. Asovärvide puhul on tegemist looduses mitteesinevate sünteetiliste värvainetega, mida kasutatakse nii toidu- kui ravimitööstuses.

«Tulemas on lastekaitsepäev ning teadagi lubatakse sel päeval lapsele midagi head – kas mõni maius, magus karastusjook või kook. Iga vanem teab, et kui lubada lapsel valida just talle meelepärane maius, langeb lapse valik enamasti kõige värvikirevamale koogile, joogile ja kommile,» rääkis Merisalu. «Tahan lapsevanematele südamele panna, et nad uuriksid enne magustoidu ostmist toote etiketti – kindlasti ei tohiks lapsele anda asovärve sisaldavat toitu. Mida kirkamad värvid on toidus esindatud, seda tõenäolisem on, et tegemist on asovärvidega. Üldiselt on selliste toitude pakendil ka hoiatus, et lisaaine võib avaldada kahjulikku mõju laste aktiivsusele ja tähelepanuvõimele.»

Üks on väga selge – meie organism ei vaja asovärve, lausus Merisalu. Toitumisnõustaja lisas, et kõige rohkem teeb kahju asovärve sisaldavate toodete söömine viljakas eas või rasedatele naistele, lastele, vanuritele ja neile, keda kimbutab mõni autoimmuunhaigus. «Sünteetilised lisaained nagu asovärvid on kehale vvõõrad ühendid, millest paljud jäävad meie organismi püsima, tekitades ohtu muutuda kantserogeenseteks. Tundlikud inimesed ning lapsed tunnevad asovärvide mõju koheselt. Terve inimese puhul võivad kahjulikud mõjud väljenduda vastupanuvõime languses haigustele.»

Asovärvide kasutamine ei ole meil Eestis keelatud, küll aga:

  • Alates 2010. a juulist kehtib nõue, et selliseid asovärve nagu E102, E104, E110, E122, E124, E129 sisaldava toidu pakendil peab olema järgmine märgistus ,«See lisaaine võib avaldada kahjulikku mõju laste aktiivsusele ja tähelepanuvõimele».
  • Kui tootelt E-numbrit ei leia, ei tähenda see, et sünteetilisi lisaaineid ei ole kasutatud. Lubatud on kirjutada E-aine ka hellitava hüüdnimega. Nagu näiteks E104 – kinoliinkollane, E110 – päikeseloojangukollane, E122 – asorubiin, E123 – amarant, E129 – võlupunane, E132 – indigokarmiin jne.
  • Asovärvid on tartrasiin (E102, keelatud Norras ja Austrias), kinoliinkollane (E104), asorubiin ehk karmoisiin (E122, keelatud Norras, Rootsis, Jaapanis, USAs), amarant (E123), erkpunane 4R ehk Ponceau 4R (E124, keelatud USAs, Rootsis, Soomes ja Norras), punane 2G (E128), võlupunane AC (E129, keelatud Norras, Taanis, Belgias, Rootsis, Prantsusmaal ja Šveitsis), patentsinine V (E131, keelatud Norras, USAs ja Austraalias), briljantmust (E151), pruun FK 4 (E154), pruun HT (E155), litoolrubiin (E180).
  • Tähele tasub panna, et väljaspool Euroopa Liitu kehtivad erinevates riikides teised süsteemid ning välismaiste toitude puhul tasub end siiski koostisega tuttavaks teha.

Võimalikud asovärvide kahjulikud mõjud:

Tooted, mis sisaldavad asovärve, võivad lastel põhjustada hüperaktiivsust, kergesti ärrituvust, agressiivsust, keskendumis- ja õppimisraskusi. Lapsed kaaluvad kordades vähem kui täiskasvanud, seega on neil ohutut piiri ületada palju lihtsam.

Asovärvid võivad põhjustada lastel migreeni, kõhuvalu, iiveldust, liigesevalu, nägemishäireid. Sünteetiliste toiduvärvide kahjuliku toime hulka kuulub allergia, mis võib väljenduda erinevalt – alates kõrvapõletikust ja lõpetades nahalööbega.

Asovärvid võivad põhjustada lastel kasvuprobleeme, peatunud kasv ja areng. Aga ka varajast puberteeti. Kahjulike ainete kuhjumisel organismi võivad need avaldada negatiivset mõju nii meeste kui naiste sugurakkudele. Asovärvid võivad põhjustada enneaegset vananemist ja suurendada vähkkasvaja riski.

Millistest toodetest võib asovärve leida?

  • Lastevitamiinid
  • Köhasiirup
  • Lutsukommid, klaaskommid, kummikommid jne
  • Kondiitritooted
  • Karastusjoogid
  • Lisandina jogurtis
  • Jäätis
  • Vorstid-viinerid
  • Kastmed
  • Kalakonservid
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles