Kümme nippi, millega saavutada lame kõht ja vältida puhitust

PM Tervis
Copy
Kõhupuhituse taga võib olla nii liigne sool kui toidu kõrvale joomine.
Kõhupuhituse taga võib olla nii liigne sool kui toidu kõrvale joomine. Foto: Anja Roesnick / PantherMedia / Anja Roesnick

Punnis kõht võib rikkuda tuju ja panna end ebamugavalt tundma. Toitumise muutmisega on võimalik puhitustunnet vähendada. 

Portaal Pop Sugar vahendab gastroenteroloog Peyton Berookimi soovitusi, kuidas ennetada kõhupuhitust või milliseid muutuseid toitumises teha, kui kõhugaasid juba vaevavad. 

1. Söö väikseid eineid

Väldi korraga suure eine söömist. Selle asemel söö vähem ja regulaarsete ajavahemike tagant. See võib tähendada kuue väikse toidukorra söömist.

2. Suurenda kiudainete tarbimist

Kõhukinnisus võib olla puhituse põhjuseks ning selle vastu aitab suurem kiudainete tarbimine. Kiudainete kogust tasub suurendada järjk-järgult, et lasta kehal muutustega kohaneda. Tarbi puu- ja juurvilju, kaunvilju ja täistera.

3. Väldi mullidega jooke

Paljude jaoks suurendab kõhupuhitust gaseeritud jookide joomine. Asenda need tavalise veega, mida võid elavdada näiteks puuviljalõikudega.

4. Ära söö ja joo korraga

Päeva jooksul vee joomine vähendab puhitust, kuid üllataval põhjusel ei tasu vett tarbida toidu kõrvale. Kui neelad vett liiga kiiresti tekitab õhu neelamine puhitustunnet.

5. Väldi piimatooteid

Paljud kannatavad seedeprobleemide all laktoositalumatuse tõttu. Proovi piimatooted toidust mõneks päevaks eemaldada ning vaata, kuidas end seejärel tunned. Kui puhitus möödub, tasub eelistada laktoosivabasid piimatooteid.

6. Limiteeri gaase tootvad toidud

Mõned toidud tekitavad eriliselt gaase ning puhituse puhul tasub neid vältida. Oad, brokoli, lillkapsas, sibul, küüslauk, Kreeka pähklid, kuivatatud puuviljad ning osadel täistera või glüteeni sisaldavad toidud.

7. Treeni

Treenimine ja aktiivne elustiil ennetab kõhukinnisust ja puhitust. Higistamine aitab samuti veepeetust kehas vähendada.

8. Loobu nätsust

Nätsu närimine paneb samuti õhku neelama, mis panustab puhituse tekkimisse.

9. Proovi probiootikume

Probiootikumide võtmine võib aidata kasulikel soolestikubakteritel kasvada.

10. Vähenda soolatarbimist

Kõrge soolasisaldusega toidud tekitavad puhitust, sest naatrium soodustab vedelikupeetust. Proovi tarbida alla 2300 milligrammi naatriumit päevas. Kui tunned, et oled siiski liiga palju soola tarbinud, aitab värskete puuviljade ja juurviljade söömine naatriumikogust tagasi tasakaalu viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles