Teeme selgeks: kas kõhugripi põdemise järel tekib selle viiruse vastu immuunsus?

Copy
Rotaviirus võib tuua kaasa kõhulahtisuse, oksendamise ja palaviku.
Rotaviirus võib tuua kaasa kõhulahtisuse, oksendamise ja palaviku. Foto: Panther Media/Scanpix

Rotaviirusinfektsiooni läbipõdemise järel kujuneb immuunsus, mis pakub osalist kaitset ka teiste serotüüpide eest. Seega kulgeb iga järgnev infektsioon tavaliselt kergemalt. Kaitse ei ole aga eluaegne ning immuunsuse säilitamiseks on vajalik korduv kokkupuude viiruse erinevate serotüüpidega kogu eluea jooksul, edastab Med24

Väikelastel, kes viirusega varem kokku pole puutunud, võib esimene episood kulgeda väga raskelt. Selle tõttu on vaja neid ka vaktsineerida. Eestis võeti rotaviiruse vastane vaktsiin riiklikusse immuniseerimiskavasse 2014. aastal. Rotaviiruse vastase vaktsineerimisega hõlmatus alla üheaastastel on iga aastaga järjest kasvanud, see oli 2014. aastal 8,4 protsenti ning suurenes 2017. aastal 88,7 protsendini.

Noroviirusinfektsiooni järel kujunev immuunsus on lühiajaline (kuus kuud kuni kolm aastat), seejärel on võimalik viirusega kokkupuutel taashaigestumine. Efektiivseid vaktsiine noroviiruse vastu ei ole turule jõudnud.

Iga-aastaselt on oluline teema rota- ja noroviirusinfektsiooni leviku tõkestamine tervishoiuasutustes. Selleks on oluline pidada rangelt kinni kätehügieeni reeglitest. Noroviiruse elimineerib kätelt vaid tõhus kätepesu seebi ja veega. Alkoholipõhiste lahuste toime ei ole tõestatud.

Lisaks on oluline viiruste leviku kõrghooajal tavalisest sagedasem pindade puhastamine ühekordsete lappidega, pöörates eraldi tähelepanu pindadele, mida töötajad/patsiendid sageli katsuvad - ukselingid, käsipuud, klaviatuur, telefon, tualett. Silmaga nähtav saastus tuleb alati kohe ära pühkida, kasutades ühekordset paberrätikut, ning desinfitseerida ainega, mis on ette nähtud konkreetse ruumi puhastamiseks ja vastab tervishoiuasutuses kasutatava puhastusaine tingimustele. Üldkasutatavad mänguasjad ooteruumides ja arstikabinetis peavad olema puhastatavad ja desinfitseeritavad. Karvaseid mänguasju ei ole soovitatav ühistes ooteruumides kasutada.

Haigestunud töötajad peaksid sümptomite esinemisel koju jääma ning naasma ideaalis alles 48 tundi pärast sümptomite taandumist. Tööle naastes on ääretult oluline rõhutada kätehügieeni reeglite järgmist, kuna noroviiruse korral võib viiruse eritumine kesta viis või rohkem päeva pärast sümptomite taandumist. 

Loe kõhuviirustest pikemalt Med24 vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles