Teadlased lõid vähiravi tõhustamiseks helendavad valgud

PM Tervis
Copy
Vähirakud pannakse helendama.
Vähirakud pannakse helendama. Foto: Andreas Fülscher / PantherMedia / Andreas Fülscher

Venemaa, Saksamaa ja Prantsusmaa teadlased leidsid uue mooduse vähi ja nakkushaigustega võitlemiseks. Uurimisrühm lõi uue valgu, mis helendab ja mida võib kasutada kehas ravi tulemuste jälgimiseks.

Moskva Füüsika- ja Tehnoloogia Instituudi biofüüsikute uurijad vaatlesid fluorestsentsmikroskoopiat, mida eksperdid tavaliselt kasutavad elava koe jälgimisel esile kutsutud helenduse kaudu, kirjutab Medical Daily. Nad leidsid, et mõned valgud kiirgavad laserkiirgusega kokkupuutel erineva lainepikkusega valgust ja võivad püsida kõrgel temperatuuril stabiilsena. Seni on olnud fluorestsentsmikroskoopial mitmeid vigu, kuna tavaliselt on valgud haavatavad kuumusele, suured ja helendavad vaid kokkupuutel hapnikuga.

Uurijad suutsid aga nüüd luua valgu, mis helendab isegi keskkonnas, kus pole hapnikku. Samuti on valk kuumale vastupidavam kui selle eellased, hakates moonduma alles 68 kraadi juures. Samuti on see miniatuurne,

Tulemuseni jõuti kõrget temperatuuri taluvate bakterite abil, kes elavad näiteks kuumavee allikates. Nad muutsid nende DNA-d, nii et need toodaksid helendavat valku. Seejärel sisestati valgud teise bakteriliiki ja selle tulemuseks oli peatselt rakkude jagunemisel sündinud helendav mass.

Selle abil saavad teadlased andmeid organismi rakkude elu ja surma kohta – näiteks helendava valguga ühildatud vähirakkude paljunemisel muutub suuremaks ka nähtav helendav mass ja nende surma puhul kahaneb visuaalselt. See annab tulevikus  hõlpsamini jälgitava ja kiirema tagasiside ravi tulemustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles