Kaheksa toitu, mis tõstavad õnnehormooni taset ning parandavad tuju

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Kanasalat.
Kanasalat. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Serotoniin on ajukemikaal, mis mõjutab tuju. Aminohapet trüptofaani sisaldavate toitude söömine võib aidata kehal rohkem serotoniini toota. Loomulikult aitavad serotoniini tootmist suurendada näiteks lõhe, muna, spinat ja seemned.

Serotoniin paikneb inimese ajus, veres, soolestikus ja sidekoes. See paneb veresooni kokku tõmbuma, aitab närvisüsteemis infot edasi kanda ja mängib ajufunktsioonis olulist rolli. Serotoniin on üldise tervise ja heaolu jaoks oluline ning seda seostatakse tihti positiivse tujuga, vahendab Medical News Today

Ajuteadlased ei tunne päris täpselt mehhanismi, millel serotoniini töö põhineb. Siiski seostatakse madalat serotoniinitaset tujuhäiretega ning sel võib olla roll ka depressioonis. Vähenenud serotoniinitase ajus võib lisaks halvale tujule olla ka mäluprobleemide tekitaja. Samuti mõjutavad madalad tasemed rohkem neid, kellel on varem depressiooni esinenud.

Trüptofaan on aminohape, mis on serotoniini tootmiseks oluline, samuti on see oluline ajufunktsiooni ja hea une juures. Keha ei suuda trüptofaani ise toota ning peame seda saama toidust. Trüptofaani leiab tavaliselt valke sisaldavatest toitudest, nii taimsetest kui loomsetest.

Kaheksa trüptofaani sisaldavat toitu:

  1. Lõhe
  2. Kana
  3. Muna
  4. Spinat
  5. Seemned
  6. Piim
  7. Sojatooted
  8. Pähklid

Trüptofaani sisaldavad toidud kõige efektiivsemad, kui neid süüakse koos süsivesikutega. Suurem osa serotoniinist toodetakse soolestikus ning väike osa ajus. Trüptofaanil on süsivesikuid vaja ajuni jõudmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles