Kas tead, mida teevad su tervise heaks prebiootikumid? (1)

Copy
Foto: pexels.com

Prebiootikumid on soolestiku hea tervise jaoks sama olulised kui probiootikumid, sest nad toetavad ka organismis looduslikult esinevaid probiootikume.

Probiootikumid on bakterikogum sinu soolestikus, mis aitab võidelda haiguste vastu ja säilitada soolestiku tervist, prebiootikumid on toit, mida nad vajavad elus püsimiseks.

Mida siis prebiootikumid ikkagi täpsemalt endast kujutavad?

Kiudained

Kiudained on osa toidust, mida keha ei saa lagundada, kuna seedimatu toit liigub läbi soolte, lisaks aitavad need ka säilitada organismil terveid baktereid. Seega, kui sul esineb kõhukinnisust, kõrget kolesteroolitaset, kõrget veresuhkrut või kehakaalu tõusu, siis võivad need olla märgid sellest, et sa ei saa piisavalt kiudaineid.

Kiudaineid võiks päevas tarbida 25–30 grammi, kas siis rohkelt kiudaineid sisaldavat toitu süües või toidulisandina sisse võttes. Oluline on tarbida ka palju vett, et kiudained paremini imenduksid.

Mis on prebiootikumid?

Prebiootikumid on kiudainete liik, mis aitab kasvatada sinu soolestikus elavaid häid baktereid. Head bakterid ehk probiootikumid lagundavad prebiootikume toitaineteks, mida nad saavad kasutada enda ja soole tervise toetamiseks. Neid leidub paljudes kiudaineid sisaldavates puuviljades ja köögiviljades, näiteks sparglis, artišokis, marjades, banaanides jne.

Kuidas prebiootilised toidulisandid toimivad?

Võib juhtuda ka nõnda, et kõik need puu- ja köögiviljad, mis prebiootikume sisaldavad, ei pruugi sulle maitseda või pole need poes parasjagu kättesaadavad, seega on toidulisandite võtmine ka hea mõte.

Toidulisandeid võttes aitad leevendada kõhukinnisust ja ebamugavustunnet. Segades prebiootilised toidulisandid kokku veega ei teki sellele mingit spetsiifilist maitset, mis võib osa inimesi häirida. Lisaks saab toidulisandeid manustada äärmiselt mugavalt ja kiiresti.

Tarbides prebiootilisi ja probiootilisi aineid hoolikalt, märkad peatselt ka tulemusi. Paranevad nii sinu enesetunne kui ka seedimine, kirjutab livestrong.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles