Haigekassa hakkab juulist hüvitama mitut uut ravivõimalust

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Soodusravimite loetellu lisatakse ka odavamaid või sama hinnaga ravimipreparaate, tänu millele laieneb patsiendi valikuvõimalus.
Soodusravimite loetellu lisatakse ka odavamaid või sama hinnaga ravimipreparaate, tänu millele laieneb patsiendi valikuvõimalus. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Alates 1. juulist lisandub soodusravimite loetellu mitmeid 75-100 protsendilise soodustusega uusi ravimeid, mida haigekassa hakkab hüvitama.

Esmakordselt saab retseptiravimina kättesaadavaks paljude haiguste raviks vajalik bioloogiline ravim adalimumab. Haigekassa ravimispetsialisti Alice Kivistiku sõnul on see ravim mõeldud näiteks reumatoidartriidi, Crohni tõve, psoriaasi, hidradeniidi ja uveiidi patsientidele. Ta lisas, et seda ravimit vajavad iga aasta hinnanguliselt 440 patsienti ja selle kulu haigekassale on 1,4 miljonit eurot aastas.

Soodusravimite loetellu lisatakse ka metotreksaati sisaldav ravim, mis on mõeldud reumatoidartriidi ja raske psoriaasi raviks. «Iga aasta vajavad seda ravimit ligikaudu 500 patsienti ja sellele kulub 104 000 eurot aastas,» ütles Kivistik. Samuti täieneb loetelu uute ravimitega, mis on mõeldud pulmonaalhüpertensiooni ja B-viirushepatiidi raviks.

Loeteluga laiendatakse erinevate ravimite väljakirjutamise õiguseid. «Juulist saavad arstid rohkematele patsiente välja kirjutada näiteks eesnäärme kasvaja ja lümfisüsteemi kasvaja ravimit. Eesnäärme kasvaja ravimi Zytiga manustamiseks ei pea edaspidi ootama ära kurnavat keemiaravi, vaid ravimi saab vajadusel patsient juba varem kasutusele võtta ja keemiaravi edasi lükata,» selgitab Kivistik.

«Loetellu lisatakse ka odavamaid või sama hinnaga ravimipreparaate, tänu millele laieneb patsiendi valikuvõimalus,» rääkis haigekassa ravimispetsialist. Tema sõnul on nende seas näiteks geneerilised ravimid erinevate infektsioonide raviks, samuti podagra, hulgimüeloomi ja trombemboolia raviks ning samuti mitmeid ravimeid A-hemofiiliat põdevatele patsientidele. Kokku muudetakse ravimite piirhindasid 19 toimeainel.

Soodusravimite nimekirja uuendused:

  • loetellu lisatakse adalimumabi sisaldavad ravimid HYRIMOZ, AMGEVITA, HUMIRA, mis on mõeldud reumatoidartriidi, anküloseeriva spondüliidi, psoriaatilise artropaatia, juveniilse idiopaatilise artriidi, Crohni tõve, psoriaasi, hidradeniidi ja uveiidi patsientidele.
  • loetellu lisatakse metotreksaati sisaldav ravim EBETREX, mis on mõeldud  reumatoidartriidi ja raske psoriaasi raviks patsientidele.
  • loetellu lisatakse matsitentaani sisaldav ravim OPSUMIT, mis on mõeldud mono- või kombinatsioonravina pulmonaalse arteriaalse hüpertensiooni pikaajaliseks raviks.
  • loetellu lisatakse tenofoviiralafenamiidi sisaldav ravim VEMLIDY, mida kirjutatakse välja kroonilise progresseeruva kuluga B-viirushepatiidi raviks.
  • loetellu lisatakse eritoit NEOCATE JUNIOR, mille väljakirjutamise õigus on pediaatril dermatiidi, gastroenteriidi, koliidi ning malabsorptsiooni korral lehmapiimavalgu talumatusega 1-2 aastastele lastele, kes on esimesel eluaastal tarvitanud aminohapete segu ning kes täielikult hüdrolüüsitud piimasegu ei talu.
  • laiendatakse ravimite väljakirjutamise õigust ravimitel EQUORAL, SANDIMMUN NEORAL, IMURAN ja ATSIMUTIN. Ravimeid saab välja kirjutada dermatoveneroloog keskmise raskusega ja raske atoopilise dermatiidi raviks.
  • laiendatakse ravimite väljakirjutamise õigust ravimil ROACCUTANE. Ravimit saab nüüd välja kirjutada dermatoveneroloog raske papulopustulaarse/mõõduka sõlmelise akne ning papulopustulaarse rosaatsea raviks.
  • laiendatakse toimeaine vorikonasool väljakirjutamise tingimusi aspergilloosi korral, lubades ravimpreparaate välja kirjutada patsientidele, kellel invasiivse seeninfektsiooni ravi on alustatud haiglas.
  • laiendatakse ravimi TRESIBA väljakirjutamise õigust II tüübi diabeedile.
  • muudetakse väljakirjutamise õigust ravimil ESBRIET – ravimi väljakirjutamise õigus on pulmonoloogil patsientidele, kelle kopsude forsseeritud vitaalkapatsiteet (FVC) ravi alustamisel on >=50% eeldatavast. Soodustus ei hõlma nintedaniibi ja pirfenidooni kombinatsioonravi.
  • muudetakse väljakirjutamise õigust ravimil IMBRUVICA. Ravimi väljakirjutamise õigus on hematoloogil kroonilise lümfoidse leukeemia korral monoteraapiana patsientidele, kellel esineb 17p/11q deletsioon või TP53 mutatsioon, kes ei ole eelnevalt ravi saanud või kes on eelnevalt saanud vähemalt ühe ravikuuri ja haigus ei ole ravile allunud või on taastekkinud lühema aja kui 36 kuu jooksul eelneva ravi alustamisest alates.
  • muudetakse väljakirjutamise õigust ravimil ZYTIGA. Ravimi väljakirjutamise õigus on uroloogil ja onkoloogil metastaseerunud kastratsioonresistentse eesnäärmevähi raviks patsientidele, kes on asümptomaatilised või kergelt sümptomaatilised pärast ebaõnnestunud androgeenide deprivatsioonravi, ning kellele kemoteraapia ei ole veel kliiniliselt näidustatud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles