Haigekassa maksab välja vanu ravimihüvitusi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Soodustuse protsent määratakse vastavalt ravimitele kulunud summale.
Soodustuse protsent määratakse vastavalt ravimitele kulunud summale. Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Leung Cho Pan

Ehkki haigekassa muutis täiendava ravimihüvitise maksmise automaatseks, makstakse varasemalt väljavõtmata hüvitust siiani välja. Seda tuleb aga osata ise küsida.

Kuni aastani 2018 pidid inimesed soodusravimite kulude hüvitamiseks esitama haigekassale avalduse. Summad oli üsna suured, aga paljud ei ole osanud või viitsinud avaldust esitada, vahendab Virtuaalkliinik

2016. aastal maksis haigekassa näiteks täiendavat ravimihüvitust ligi 400 000 euro eest inimestele tagasi. Kuid see summa võinuks olla poole suurem. Hea uudis on, et ravimihüvitust saab tagasi küsida ka täna.

Tagantjärele 2015–2017 ostetud ravimite eest täiendava ravimihüvitise saamiseks peab inimene esitama haigekassale avalduse. Täiendavat ravimihüvitist makstakse juhul, kui inimene kulutas kalendriaastas retseptiga müüdavatele soodusravimitele üle 300 euro.

«Kuna täiendavat ravimihüvitist makstakse tagantjärele ka aastatel 2015–2017 ostetud retseptiga soodusravimite eest, ei ole mingit raha kaduma läinud,» kinnitas haigekassa avalike suhete ja terviseedenduse osakonna peaspetsialist Vivika Tamra. «Kuid ei saa ka öelda sellist numbrit, et mida inimesed pole välja küsinud, sest kogu aeg tuleb taotluseid sisse ka varasemalt ostetud ravimite hüvitamiseks.»

Soodusretseptiga ostetud ravimite hüvitamisele kehtivad praegu järgmised põhimõtted:

1) kui summa jääb aastas alla 100 euro, siis täiendavat ravimihüvitist ei maksta

2) kui summa on aastas 100–300 eurot, hüvitatakse 100 eurot ületavast osast 50%

3) kui summa ületab aastas 300 eurot, hüvitatakse 300 eurot ületavast osast 90%

Näiteks kui inimene on kulutanud ravimitele 250 eurot, siis saab ta haigekassalt 75 eurot soodustust. Üle 300 euro ulatuvate kulutuste puhul hüvitab haigekassa 90 protsenti ravimist. Näiteks kui inimene on kulutanud 500 eurot, saab ta 280 eurot soodustust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles